Omgaan met weerstand in tijden van verandering

Omgaan met weerstand in tijden van verandering

NLP in tijden van Corona / veranderingJBBX NLP-trainer Herman aan het woord over hoe je innerlijke spanning kunt reguleren bij jezelf in tijden van verandering (en daarna) met behulp van NLP-technieken.

Al een tijdje onderzoek ik de gedachte hoe ik een bijdrage zou kunnen leveren vanuit een NLP perspectief aan dat wat er met mensen zoals jij en ik gebeurt in deze Corona periode. NLP is zo’n rijke methodiek dat je vanuit verschillende perspectieven de huidige situatie zou kunnen benaderen. Twee ideeën kwamen vooral regelmatig bij mij terug, vooral ook ingegeven door een training die ik onlangs heb gevolgd bij Robert Dilts:

1. We voelen weerstand ten opzichte van verandering die niet door onszelf is geïnitieerd.

2. Hoe ga je om met het gevoel van spanning rondom deze veranderingen?

Tijden van verandering brengt vaak innerlijke spanning en/of weerstand met zich mee. Regulering hiervan vraagt om bewustzijn. De afgelopen tijd heeft mij doen realiseren dat mijn emotionele staat nog niet zo gemakkelijk te reguleren is. Gedurende Corona werd ik volledig uit mijn comfortzone getrokken en regelmatig meegesleept in gevoelens van weerstand, angst en irritatie. Ik heb weer moeten leren afstemmen op het hier en nu. Leren te accepteren dat ik tijd moet nemen om de aandacht meer naar binnen te leiden in plaats van te reageren op wat er in de buitenwereld gebeurt. Maar hoe doe je dat? Hoe kun je jouw innerlijke spanning en/ of weerstand reguleren?

Reguleren van spanning

In NLP staat het idee centraal dat je voor jouw innerlijke ‘staat’ of ‘stemming’ kunt kiezen door gebruik te maken van hulpbronnen. Ofwel in een simpele formule: HS + HB = GS

Onze Huidige Staat/Stemming (HS= hoe je je nu voelt) gekoppeld aan bepaalde Hulpbronnen (HB= versterkende overtuigingen en “gezonde” gewoonten) creëert een Gewenste Stemming (GS= hoe je je wilt voelen)

Met hulpbronnen in deze context bedoelen we alles wat je kan ondersteunen om jouw innerlijke staat/stemming te veranderen. Voor mij betekende dat: hardlopen, met de hond wandelen, mindfulness, schrijven, boeken lezen en soms gewoon meezingen met een muziekstuk van mijn keuze. En voor jou zijn dat mogelijk weer andere hulpbronnen.

Het begin is gebaseerd op het begrip “Eerst volgen en dan leiden” Ofwel de hulpbron van acceptatie. Nemen zoals het is. Niet zoals jij het zou willen. De uitdaging is nu om te accepteren dat je niet in een goede stemming bent en dat dat oké is. Dit lijkt simpel maar zelfs voor een zeer ervaren NLP practitioner is dit principe een hele klus.

Een aantal ideeën om je ‘innerlijke staat’ te reguleren met NLP technieken komen uit een aantal acroniemen die zijn geïntroduceerd door Robert Dilts: COACH en CRASH state. Beide zijn mindfulness strategieën om meer in contact te komen met je eigen binnenwereld.

– COACH State

Dit is een methode om je in een goede stemming te brengen (en te houden). Het is van origine een manier om je voor te bereiden om (bij een ander) een NLP interventie te doen. Het kan ook worden gebruikt als ritueel in de voorbereiding van elke activiteit.

Het COACH acroniem staat voor:

Centered – Focus je aandacht op het gebied net onder je navel (Chi-punt). Terwijl je de aandacht richt op dat gebied, word je je bewust dat dit jouw centrum is van balans en jouw ‘gut feeling’. Voel je voeten op de grond en verbind jouw centrum met jouw voeten. Ervaar dat je geankerd bent met de aarde.

Open – Focus vervolgens je aandacht op het gebied rondom je hart. Ervaar de gevoelens door ze te ervaren zoals ze Nu zijn. Gevoelens over jezelf of anderen. Neem deze gevoelens waar zonder er labels aan te geven, zoals goed/slecht of gespannen/ontspannen. Blijf in contact met het gevoel zonder het weg te duwen. “Simply allow yourself to feel”.

Aware – Focus je aandacht op jouw hoofd op het middelpunt tussen je wenkbrauwen. Naast de activiteit in jouw brein, is er zoveel zintuiglijke activiteit gaande: zien, horen, ruiken en proeven. Word je bewust van wat al deze zintuigen registreren, zonder jezelf te verliezen in gedachten. Merk alleen op wat er is.

Connect – Ontdek een manier hoe je deze centra (hoofd, hart en buik) met elkaar kunt verbinden zodat je toegang hebt tot al je innerlijke hulpbronnen.

Hold – Volg jezelf in hoe je de verbinding legt tussen deze hulpbronnen zonder het in het Nu te hoeven gebruiken. Pauzeer. Neem de tijd. Ontdek hoe jij innerlijk contact maakt. Richt je aandacht pas weer naar buiten op het moment dat je voelt innerlijk verbonden te zijn.

De ervaring leert dat herhaling van deze “practice” ertoe leidt dat je steeds sneller in de COACH state raakt.

– CRASH state

Dit acroniem is goed te gebruiken als checklist om te ontdekken of je in de juiste stemming bent voor wat dan ook. Het staat voor:

Contracted – Merk of er ergens in je lichaam (extra) spanning is. De meeste mensen hebben een gebied in hun lichaam waar spanning ontstaat als ze stress ervaren. Waar is dat bij jou? Wanneer je voelt dat er inderdaad spanning zit op die specifieke plek is het een signaal dat er iets nodig is om te kunnen ontspannen. Daar kan je de ‘COACH’ dan weer voor gebruiken.

Reaction – Als je ontdekt dat je regelmatig (automatisch) reageert op situaties in je leven en je bent op zulke momenten niet in staat om te vertragen en te reflecteren; merk op in welke stemming je was voordat je reageerde. Meestal zijn we niet in staat effectief te reageren omdat we op dat moment in een stemming zijn die een effectieve reactie in de weg staat.

Analysis/Paralysis – Als we in een stressvolle situatie zijn beland, is onze gebruikelijke patroon om te overdenken. In deze staat creëren jouw gedachten steeds meer en meer spanning. Een negatieve feedback-loop ontstaat. Begrip van dit proces van opstapelende gedachten en gevoelens, maakt het mogelijk om het te stoppen. Acceptatie van en contact maken met jouw gevoelens is de enige uitweg. Je kunt het niet wegdenken.

Separated – Als je het gevoel hebt dat je uit contact bent en niet meer de verbinding voelt met de mensen die voor jouw belangrijk zijn, dan is het essentieel om daar bij stil te staan. Ontdek wat er is geraakt in jou waardoor jij je afsluit voor anderen. Wees je bewust van de stemming die er toe leidt dat je jezelf sluit voor anderen.

Hurt/ Hatred – Als je uit contact raakt en de verbinding niet meer voelt met (belangrijke) anderen, kan het zijn dat je boos of teleurgesteld bent door iets wat de ander heeft gedaan of gezegd. En natuurlijk kan de CRASH state veroorzaakt zijn door een negatieve ervaring: de manier waarop jij hiermee omgaat maakt het verschil. Als je de oorzaak bij de ander legt en hem of haar de schuld geeft van jouw innerlijke staat, is de kans groot op escalatie en dus op het toenemen van spanning. Het is ook hier weer van belang dat je bewust bent dat je in een CRASH state bent en dat elke reactie vanuit deze staat contra-productief is. Beter is om op dat moment op de pauzeknop te drukken en de weg naar binnen te maken.

Conclusies

NLP bevat een reeks aan technieken die je kunt gebruiken in deze Corona-tijd (en daarna). Je bewust worden en accepteren dat je niet in een goede stemming bent gaat je al enorm helpen. Het CRASH acroniem helpt je meer bewust te zijn, echter het vraagt dat je ruimte kunt maken om in contact te komen met jouw gedachten en gevoelens, in plaats van dat ze jou in hun grip hebben.

Het COACH acroniem helpt je daarbij. Het zorgt voor een staat van nieuwsgierigheid en het begrip dat stemmingen fluctueren en voortdurend in beweging zijn. Wanneer je leert dat het niet werkt om jezelf te forceren om je beter te laten voelen door te overdenken, jezelf of anderen te beschuldigen en/of verslavingen te voeden. Dan is er slechts 1 weg denkbaar: stilstaan en contact maken met wat er nu gaande is in jezelf.

Ik hoop dat deze tips en technieken je op weg helpen om in deze snel ontwikkelende en uitdagende tijden jezelf te stabiliseren.

Herman Cornet – JBBX trainer & coach

Voel jij ook weerstand en spanning? Of wil je meer achtergrond over de COACH en CRASH acroniemen of NLP? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek om samen te onderzoeken hoe jij jouw spanning kunt reguleren in tijden van verandering.

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach