Grenzen stellen zonder schuldgevoel

Grenzen stellen zonder schuldgevoel

Ingrid SmitHet is druk. Marijke vertelt: er is weer een bezuinigingsronde aangekondigd. En dat juist nu, in deze periode waarin er al zo veel van haar en haar collega’s gevraagd werd door de coronacrisis.

Het zet weer van alles weer op scherp. Gaan we collega’s verliezen, moeten we nog meer taken en werkzaamheden erbij pakken? Blijft het werk nog wel hetzelfde of moeten we naar een andere functie? Wat betekent dat voor de komende periode? Naast het ziekteverzuim dat de afgelopen maanden al veel hoger was dan normaal, voelt het alsof de druk nog meer wordt vergroot.

 

Ik wil een ander niet teleurstellen

Het potje zit gewoon even vol op dit moment, zucht Marijke. En dan zou het me zo helpen als ik zonder schuldgevoel ‘nee’ kan zeggen als een collega bij me aanklopt met een vraag of een klusje. Maar ja, ik weet dat mijn collega het ook erg druk heeft. Als ik dan nee zeg en mijn grens aangeef, dan voel ik me daarna vaak toch schuldig. Want ik heb de ander dan teleurgesteld en niet geholpen. Dat is zo vervelend.

Want dat is waar het stellen van grenzen natuurlijk over gaat, dat je niet alleen je grens stelt, zegt wat je nodig hebt en laat zien wat er speelt, maar dat je je daarnaast helemaal rustig voelt. Dat je jezelf toestemming geeft om de grens te stellen.

 

Zichtbaar voelt kwetsbaar

Als jij open en eerlijk vertelt wat er speelt, wat je grens is of wat je mening is in een bepaalde situatie kan dat kwetsbaar voelen. Want je geeft een stukje bloot van jezelf. Je laat jezelf zien. Dat wordt lastiger naarmate je denkt dat je aan de verwachtingen van een ander wil voldoen of als je een ander niet wil teleurstellen. Op één of andere manier hebben we allemaal een schil opgebouwd van hoe wij vinden dat we horen te doen en te zijn. Om waardering of erkenning te ontvangen, om onderdeel van het team te kunnen zijn, om erbij te horen en om te kunnen doen wat je denkt dat van je verwacht wordt.

 

Zet de deur open naar eerlijk en echt contact

Weet je wat zo ontzettend interessant is als je uitspreekt wat je ECHT nodig hebt en vindt? Je laat jezelf niet alleen echter en eerlijker zien, maar je geeft de ander ook de kans om je nog beter te leren kennen. Je opent dus een deur naar nog echter en eerlijker contact met de ander.  Als jij NEE zegt tegen een ander en in contact laat zien wat daaraan ten grondslag ligt, zeg je feitelijk JA tegen jezelf en ook JA tegen de ander.  Is dat soms spannend? Jazeker. Echt wel!

 

Zeg JA tegen jezelf

Het is echter de vraag hoe jij wil samenwerken met anderen. Door JA te zeggen tegen een ander en NEE tegen jezelf? Want dat is wat er gebeurt als je je grenzen en meningen niet aangeeft.

Of wil je JA zeggen tegen jezelf én tegen de ander.
Natuurlijk zijn er situaties waarin dat best uitdagend is en zijn er personen die daar minder goed op reageren. Maar ja, de keuze is aan jou. Hoe wil jij werken? Hoe wil jij leven? Wat is leiderschap eigenlijk echt? Dat is JA zeggen tegen jezelf. Tegen je echte, eigen, unieke, getalenteerde, oprechte zelf.

 

 

Ingrid Smit is Senior NLP trainer bij o.a. onze opleidingen Leiderschap Visie en CommunicatieNLP Business en Leiderschap Practitioner en NLP Business en Leiderschap Master. Geïnteresseerd in wat NLP voor jou kan betekenen? Meld je dat voor de Online NLP  Introductie Workshop

 

Kantoorcoördinator JBBX