4x zo verander je een beperkende overtuiging in een verruimende overtuiging

4x zo verander je een beperkende overtuiging in een verruimende overtuiging

Hoe verander je een overtuiging? En waarom zou je dat willen doen? Je overtuigingen maken deel uit van je identiteit en hoe je naar de wereld kijkt. Waar gaan je aandacht en energie naartoe? Naar je overtuigingen. Als je verruimende overtuigingen hebt, zoals één van de bekendste: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”, van Pippi Langkous, dan brengen die overtuigingen je naar een hoger niveau.

Als dit níét zo is en je hebt een beperkende overtuiging over jezelf (bijv ‘dat lukt me toch nooit’) of over een collega (‘die vent is echt incapabel’) dan staat dat je prestaties, het teamproces en het resultaat in de weg. Het goede nieuws: De sleutel om die overtuiging te veranderen, heb je zelf in de hand. Want het is maar hoe je iets aan jezelf weergeeft….hier zijn 4 manieren om met je overtuigingen aan de slag te gaan.

De grondleggers van NLP, Bandler en Grinder, schreven er al een leerzaam boek over: ‘Hoe je het ook kunt bekijken’. Nieuwsgierig? Lees dan dit artikel over de 7 beste NLP-boeken. <link>

1.Herkaderen

Bij herkaderen geef je jouw overtuiging op een andere manier aan jezelf weer. Zie een collega bijvoorbeeld als iemand die het door jou gewenste gedrag nog niet heeft laten zien, maar wel zou kunnen. Vraag je af: Zie ik de persoon die hij nu is of zie ik de persoon die hij zou kunnen worden? Dan bekijk je iemand in een ander kader. En dat verandert je gedrag naar die persoon.

2.Werken met je innerlijke beeld

Een andere manier is werken met je innerlijke beeld. Maak een beeld van de overtuiging die je weg wilt hebben en een beeld van hoe je wilt dat die overtuiging er wel uitziet. Met een andere structuur. Je hebt dit eerder al gedaan: ‘Sinterklaas bestaat’, heb je immers ooit ook veranderd. Je plakt als het ware een ander beeld over je overtuiging. En dat merk je direct. Er is hier een mooie NLP oefeningen voor. Als je die gedaan hebt kun je er een beetje mee experimenteren tot het goed voelt. Ineens zie je bewijs voor je overtuiging en wordt het idee dat je hierover had overschreven door een nieuwe overtuiging.

3.Ander perspectief door gebeurtenis

Ook een significante emotionele gebeurtenis kan zorgen voor verandering van je overtuigingen. Bijvoorbeeld als je totaal ander werk gaat doen of iemand verliest.

4.Opstelling

Je kan het ook zichtbaar maken en echt neerzetten. Hierdoor kun je proberen op een andere manier contact te maken met het beeld dat je hebt van de overtuiging. Door een opstelling of door twee overtuigingen tegen elkaar neer te zetten met de oefening die zo mooi heet: ‘visual squash’.

Om te bepalen of een overtuiging verruimend of beperkend is, stel je jezelf deze vraag:

Wat is de intentie van die overtuiging?

Herkaderen en het veranderen van overtuigingen (oftewel ‘je mindset’) is één van de basisprincipes van NLP. In onze trainingen ga je hiermee uitgebreid aan de slag.

Kantoorcoördinator JBBX