NLP vooronderstelling 1 – Respecteer het model van de wereld van de ander

NLP vooronderstelling 1 – Respecteer het model van de wereld van de ander

In deze blog reeks Succes verzekerd met de NLP vooronderstellingen delen we elke week één van de NLP vooronderstellingen. De NLP vooronderstellingen zijn basishoudingen/ principes waarmee je met een frisse of andere blik naar een situatie, probleem of vraagstuk in jouw werk of leven kan kijken. En wie weet wat voor inzicht en succes jou dat oplevert!

 

Succes verzekerd met de NLP vooronderstellingen

Welke bril zet jij op om naar de werkelijkheid te kijken?

De NLP vooronderstellingen zijn een soort brilletjes waardoor je anders naar de werkelijkheid kan kijken. Brilletjes waardoor je: meer begrip kan opbrengen voor de ‘waarheid’ van de ander, je jouw communicatie effectiever kan maken, je in mogelijkheden kan denken en je fouten maken als onderdeel van succes kan zien. Met de vooronderstellingen in je zak kun je in de communicatie zaken anders gaan zien en horen. Kortom, met een verruimde blik naar de wereld kijken. Ben jij er klaar voor om je blik te verruimen? Lees dan verder!

 

NLP vooronderstelling 1: Respecteer het model van de wereld van de ander (en dat van jezelf)

Hoe frustrerend of zelfs ronduit vervelend kan het zijn dat je soms zo lijnrecht tegenover elkaar kan staan rondom een bepaalde kwestie…. Dat die ander zo anders kan denken of kijken naar een situatie of vraagstuk dan jij. Het is bijna niet te snappen hoe de ander niet kan zien wat jij ziet, hoe hard je ook je best doet om die ander daarvan op allerlei manieren te overtuigen… waarom ziet die ander nu niet de werkelijkheid zoals die volgens jou is?

 

Jouw eigen model van de wereld

NLP vooronderstelling 1: wereldbeeldHoe dat komt? Ieder mens heeft een eigen unieke ‘kaart van de wereld’ van binnen. Een eigen wereldkaart (“waarheid-kaart”) van hoe alles werkt en zou moeten gaan. Vanaf je geboorte bouw je jouw unieke model van de wereld op door alle ervaringen en beslissingen, successen en mislukkingen die je meemaakt en wat je wordt aangeleerd. Dit is jouw automatische referentiekader. Door dit kader bekijk jij ‘de werkelijkheid’. Jouw model van de wereld ‘voorspelt’ voor jouzelf ‘hoe het zal gaan’, ‘hoe het hoort’ en wat ‘waar’ is. En als jouw model (zoals het voor jou waar is) heel anders is opgebouwd dan het model van de ander (hoe het waar is voor de ander) dan kan dat best wel een groot verschil uitmaken en tot onbegrip leiden.

 

Respecteer het model van de wereld van de ander

Hoe kom je daar nu uit? Stel je zou door de bril van deze NLP vooronderstelling naar het gedrag van de ander kijken: respecteer het model van de wereld van de ander. Wat iemand in gedrag laat zien, is een optelsom van zijn of haar verleden en genetische blauwdruk (zijn of haar unieke wereldmodel). Door nieuwsgierig te zijn naar het wereldmodel van de ander, kun je ontdekken hoe de ander zijn werkelijkheid (zijn waarheid) heeft opgebouwd. Wanneer je werkelijk naar een ander kunt kijken met volledig respect voor zijn of haar wereldmodel dan begrijp je waarom de ander doet wat hij of zij doet. Vanuit dit respect kun je op zoek naar aansluiting op het wereldmodel van de ander. Door het stellen van vragen of door te spiegelen wat je ontdekt en vanuit het respect dat je aan iemands ‘waarheid’ komt. En kun je vanuit dit begrip mogelijk een brug slaan naar jouw eigen wereldmodel.

 

Respecteren, is dat hetzelfde als accepteren?

Maar, betekent dat dan dat je maar ‘moet accepteren’ hoe iemand doet in gedrag? Respecteren van iemands model van de wereld is niet hetzelfde als accepteren van gedrag dat deze persoon laat zien. Je kunt met veel respect voor het model van de wereld (dat wat maakt dat iemand tot zijn gedrag is gekomen) kijken en tegelijkertijd wel consequenties aan gedrag of de gevolgen van gedrag verbinden. Respecteer de persoon en zijn unieke model van de wereld, niet per se het gedrag. Want, heb te allen tijde respect voor jouw eigen model van de wereld.

 

Hoe werkt het voor jou?

Wat komt er in jou op na het lezen van deze blog? Wat betekent ‘respecteer het model van de wereld van de ander’ voor jou? In welke context of situatie zou het misschien wel eens heel interessant zijn om dit brilletje op te zetten om te ervaren wat er kan veranderen aan jouw perspectief? Laat het ons weten via een reactie op deze blog.

 

Volgende week: NLP vooronderstelling 2 ‘De betekenis van je communicatie is de respons die je krijgt’.

 


Eveline van der Horst is NLP trainer bij o.a. onze opleidingen NLP Leiderschap Visie en Communicatie, NLP Business & Leiderschap Practitioner en NLP Business & Leiderschap Master Practitioner. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar de pagina’s van de betreffende trainingen of stel je vraag aan Eveline (vermeld: mijn vraag aan Eveline is :).

Kantoorcoördinator JBBX