Marieke vertelt me dat het de afgelopen dagen niet zo goed met haar is gegaan. Ze had het weer heel druk in haar hoofd. Onzeker of ze wel de juiste dingen had gedaan, of ze niet te fel had gereageerd tijdens de vergadering en wat haar collega’s daarvan dachten. Was haar leidinggevende nog wel tevreden over hoe ze haar werk deed en zou ze volgend jaar nog wel werk hebben?
Heel veel drukke vragen en gedachten in haar hoofd, die maakte dat ze zich moe en gefrustreerd voelde en het liefste gewoon even weg wilde vluchten om haar hoofd rustig te krijgen.
De aanjager, beschermer, leraar en mentor
Herken jij dat ook bij jezelf, of bij iemand in je omgeving? Ik heb daar in het verleden behoorlijk last van gehad, net als Marieke, van dat innerlijke stemmetje dat me regelmatig vertelde dat ik beter mijn best moest doen, dat ik me goed moest voorbereiden, dat ik maar beter even kon afwachten om iets te zeggen, dat ik me aan moest passen, dat ik voor de ander moest zorgen, dat ik moest volhouden, regelen, doorzetten, me sterk houden.
Het stemmetje was een soort aanjager, beschermer, leraar en mentor geworden. Soms streng, soms angstig, soms verdrietig, soms zoekend en altijd wel bezig om me op een bepaalde manier te beschermen. Beschermen tegen pijn uit het verleden of angst voor de toekomst. Alleen niet altijd op een meest handige manier. Het stemmetje vertegenwoordigde een patroon dat gestuurd werd door angst. Het willen hebben van controle, maakbaarheid, voldoen aan verwachtingen van anderen uit angst het niet goed genoeg te doen.
Maakt jouw angst-deel soms ook nog overuren?
In de volgende gevallen is jouw angst-deel waarschijnlijk iets te hard voor je aan het werk:
- Als je zenuwen, onzekerheid of blokkades ervaart bij het spreken voor groepen of tijdens vergaderingen.
- Als je de terugkerende gedachte hebt dat je alles alleen moet doen, of dat niemand je helpt en dat iedereen maar zijn eigen gang gaat.
- Als je je niet gewaardeerd voelt als je van alles geregeld en gedaan hebt om een ander te steunen of te helpen.
- Als je lastige klussen of gesprekken uitstelt en vooruitschuift.
- Als je telkens toch maar kiest voor de veilige route en niet voor wat je eigenlijk diep van binnen zou willen.
Waar vertrouwen is, is geen angst
Hoe mooi zou het nu zijn als je díe momenten kunt aangrijpen om aan je persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn te werken? Want juist op het moment dat je in die niet-fijne gemoedstoestand of emotie zit, is het moment waarop je heel veel kunt leren, angst-deel kunt ‘neutraliseren’ en veel bewustere keuzes kunt maken om dichter bij jezelf te komen. Want hoe zou het zijn om op die momenten niet je angst-deel, maar je vertrouwen-deel aan te zetten. Ze zijn er allebei in jou, je hebt zelf de keuze welke je voorrang geeft.
Want het is nou eenmaal heel simpel: waar angst is, kan er geen vertrouwen zijn. En waar vertrouwen is, is geen plaats voor angst.
Deze twee delen sluiten elkaar volledig uit. Aan jou de keuze.
De helpende kernvraag is dan: Wat zou vertrouwen denken of doen?
Ik kijk Marieke even aan en vraag haar: Als jij volledig in je vertrouwen zit, wat zou je dan denken of doen? Wat zou jou vertrouwen voor gedachten hebben? Hoe zou je vertrouwen hiermee omgaan? Zomaar een paar vragen waardoor Marieke weer contact kreeg met haar zelfvertrouwen en het rustiger werd in haar hoofd.
Natuurlijk vraagt dit om focus en herhaling, elke dag weer, elk moment waarop je merkt dat je angst-deel te veel invloed heeft, schijn dan eens het licht op je vertrouwen en vraag je af wat vertrouwen zou doen of denken. Het heeft mijn leven veranderd… en Marieke ontzettend geholpen om weer nieuwe kansen te zien.
Ingrid Smit is Senior NLP trainer bij o.a. onze opleidingen Leiderschap Visie en Communicatie, NLP Business en Leiderschap Practitioner en NLP Business en Leiderschap Master.