Hoe vaak sta jij onderaan je eigen to-do lijst?

Hoe vaak sta jij onderaan je eigen to-do lijst?

Herken jij dat ook, dat je onvoldoende tijd hebt om juist die dingen te doen waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt of waar je van ontspant? Heb jij jezelf in de waan van de dag toch weer onderaan je eigen to-do lijstje gezet? Zorg jij elke dag toch weer ietsje beter voor anderen dan voor jezelf? Of wordt je weer gezogen in alles wat er van je verwacht wordt en wat je moet doen?  Ook al neem je jezelf regelmatig voor beter voor jezelf te zorgen en tijd te maken, lukt het maar niet. Want eerst komen alle ‘moetjes’ van de dag en daarna de ontspanning.  Gek eigenlijk, je zet je mobiel wel op de lader als de batterij leeg is, maar doe je dat voor jezelf ook?

 

NLP strategieën

Wat maakt nou dat je dat niet gewoon verandert?

Als NLP trainer en coach houd ik ervan om niet te kijken naar de inhoud van een vraag, maar naar de structuur van het patroon. Bijna iedereen wil wel iets veranderen: meer sporten, minder snoepen, gezonder leven, meer tijd voor partner, vaker op stap met de kinderen, meer tijd nemen om te lezen, schilderen, mediteren, yoga, een sabbatical of meer tijd om te schrijven. Wat maakt nou dat je dat niet gewoon doet? Er is dus op een diepere laag meer aan de hand.

Zoals je het gewend bent

Het gaat niet over de inhoud, maar over de structuur, over jouw ingesleten patronen en sabotagestrategieën. Soms wil je wel anders, maar op een onbewust level blijf je toch de dingen doen zoals je het gewend bent. Want als het veranderen van gedrag zo makkelijk was, dan had je het toch al lang gedaan?

Voorbij jouw sabotagestrategie

Eigenlijk wil je een nieuw patroon aanleggen, een nieuwe gewoonte laten ontstaan. In de toolbox van NLP zitten vele manieren waarop je tot gedragsverandering kan komen. Vandaag wil ik eens een andere, minder bekende, NLP techniek toelichten: het installeren van een succesvolle strategie. In alles wat je doet, volg je een strategie. Je hebt een strategie om ’s ochtends op te staan, ’s avonds naar bed te gaan, om boodschappen te doen, om te koken, om kleding te kopen. Alles verloopt volgens een – meestal onbewust – stappenplan. Sommige strategieën zijn succesvol voor jou en andere niet. Zo simpel is het.

Het is zo simpel als het bakken van een appeltaart

Het grappige is dat het uitrollen van een strategie bijna hetzelfde is als het bakken van een appeltaart. Als je de stappen in de juiste volgorde zet en de goede ingrediënten gebruikt, kun je net zo’n succesvolle appeltaart bakken als je oma of je moeder dat doet of vroeger deed. Maar als je bijvoorbeeld het zout vergeet toe te voegen, of de klokhuizen van de appels niet verwijdert, of de taart te kort in de oven doet, dan is de taart uiteraard niet zoals je hem wilt.

Welk ingrediënt mis je in jouw sabotagestrategie?

Als je gedrag wilt veranderen met het behulp van het bewustzijn van je sabotagestrategie, dan is het wel handig om te weten welke stap je anders hebt te doen of welk ingrediënt je mist in jouw sabotagestrategie. Dat is soms een beetje puzzelen, maar ik ben ervan overtuigd dat we stiekem best weten hoe we onszelf saboteren. Door je sabotagestrategie concreet voor je te zien, weet je dus hoe en wat je anders kunt doen.

Doe het eens anders

Weet jij wat de stappen zijn van jouw sabotagestrategie? Of het nou gaat om schrijven, sporten, snoepen of tijd voor jezelf inlassen, de inhoud maakt niet uit. Als je een patroon herkent dat niet voor je werkt, ga eens puzzelen om jouw zelfsabotage helder te krijgen, zodat je andere keuzes kunt maken. Doorbreek je patroon, doe het eens anders en zet jezelf bijvoorbeeld eens bovenaan je to-do lijst! Het levert je gegarandeerd een hele grote glimlach op, nieuwe versterkende patronen en meer focus op wat je wel wilt en nodig hebt.

Tijdens ons NLP practitioner opleiding behandelen we het werken met strategieën en het creëren van nieuwe helpende patronen. Wil je meer weten? Je bent welkom.  Bij JBBX geloven we in de combinatie van diepgang en lichtheid: Wij gaan voor impact. We komen tot de essentie en we lachen veel. Kijk hier  voor de driedaagse training Leiderschap, Visie en Communicatie . Een snelle en praktische training waarin je de basis van de NLP methodiek onder de knie krijgt en leert wat je concreet aan jouw recept voor succes kunt toevoegen.

 

Kantoorcoördinator JBBX