Trainer aan het woord: Chantal over coaching

Trainer aan het woord: Chantal over coaching

Chantal GoossensChantal Goossens is trainer en coach bij JBBX. In deze blog vertelt zij over het boeiende en inspirerende leven als coach en welke resultaten ze ermee boekt. Leestijd 3 minuten

 

“In mijn visie heeft ieder mens een uniek talent – en daarnaast is het gewoon oefenen in blijmoedig tekortschieten.”

 

Kun je ons vertellen over je ervaring als coach en hoe je in dit vakgebied terecht bent gekomen?

In mijn jeugd heb ik veel onveiligheid ervaren, waardoor ik al jong zoekende was en met therapie en coaching in aanraking kwam. Ik deed van alles op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling, ook verschillende opleidingen.

Alles wat ik deed droeg bij aan mijn ontwikkeling, waardoor ik steeds steviger in mijn schoenen stond en ik steeds meer bewustzijn kreeg. Het pad naar coachen ging heel organisch: ik begon door te geven waar ik zelf veel baat bij heb gehad.

 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen van een goede coach?

Luisterend aanwezig zijn. Echt contact maken. Dat betekent ook dat een coach zich moet openen voor zijn of haar eigen kwetsbaarheid én dat moet kunnen dragen.

 

Hoe bepaal je welke coachingstechnieken het beste werken voor een specifieke cliënt?

In mijn ervaring gaat het als coach over vertrouwen op wat jij in je rugzak hebt. Als mens en als coach.
Bij de start van een sessie is er het lege veld van niet weten en dan stel ik me open om vervolgens de ingeving te kunnen volgen. Dat vind ik belangrijk. Natuurlijk kan ik in de voorbereiding wel aan een bepaalde structuur denken bij een coachee. Dat bereid ik dan voor. Maar ik zet het nooit vast.

 

Kun je een voorbeeld geven van een cliënt waarbij je succesvol bent geweest in het helpen bereiken van zijn/haar doelen?

Heel eerlijk gezegd geloof ik niet zo in doelen. Ik geloof in bewustwording om van daaruit stappen te zetten naar een leven dat steeds beter past bij wie je bent. De grote veranderingen bestaan uit kleine stapjes. Het gaat geleidelijk en niet met een soort grote ‘doel-knal’. Tegelijkertijd begrijp ik natuurlijk dat mensen vaak met een doel komen en dat het fijn is als ze dat doel behalen.

Een voorbeeld uit de praktijk.

Doel: Meer autonomie op werk

Ik had een coachee die zich steeds buitengesloten voelde op zijn werk. De eerste ontdekking ging erover dat dat gevoel al terugging naar zijn kindertijd, waarin hij alles deed om erbij te horen. We hebben daarmee gewerkt, de laag eronder benoemd en erkend. Vervolgens zijn we gaan kijken hoe hij steeds meer vanuit de volwassen man die hij is, in zijn werk kan staan. En hoe hij het kind-verlangen om erbij te horen anders kon gaan verzorgen. Dat is bewustwording.

Daarna begon hij te zien dat hij veel pleast, glimlacht en meebeweegt om maar niet alleen te staan. Weer meer bewustzijn. Daardoor kon hij gaan oefenen in voelen wat het doet als hij achter zichzelf gaat staan in plaats van bevestiging bij anderen te zoeken. Hij begon steviger te worden.

Echter, zodra er een autoriteit bij kwam kijken vergat hij alles weer. En dus gingen we door met een volgende stap in hetzelfde grote thema.

Ook gingen we de beoordelingsgesprekken voorbereiden met als doel om stevig geankerd in zichzelf een gesprek in te gaan. Vervolgens had hij een mooi gesprek met zijn leidinggevende waarin hij goed bij zichzelf kon blijven. Een mooi behaald coachdoel!

En natuurlijk gaat zijn pad met dit thema verder…

Hoe ga je om met ethische dilemma’s die zich kunnen voordoen tijdens een coachingstraject?

Dingen bespreekbaar maken en vragen stellen zodat de ander zich gehoord en gezien voelt op een kwetsbaar punt. In de corona-tijd heb ik wel moeten dealen met heel uiteenlopende meningen, ik vond dat spannend. Toen heb ik wel een keuze gemaakt over de regels in de training en kon ik dus niet iedereen bedienen. Ik ben wel met iedereen in contact gebleven.

 

Hoe blijf je zelf gemotiveerd en geïnspireerd om te blijven groeien als coach?

Mensen worden voor mij nooit saai. Iedereen heeft een verhaal, dat is vaak ontroerend en motiveert mij om mensen te inspireren steeds autonomer te worden. Daarnaast is bewustwording een proces dat doorgaat en dus ook van binnenuit inspiratie blijft geven.

Contact met collega’s is ook helpend. En verder ontwikkel ik mijzelf door de trainingen die ik zelf volg, iets wat ik iedereen kan aanraden!


Wil je zelf coach worden of ben je op zoek naar een goede training?

Wil je zelf coach worden of ben benieuwd welke trainingen Chantal geeft? Of zou je graag gecoacht willen worden door Chantal?  Lees dan verder via één van de onderstaande links: