Hoe focus je in deze tijden van verandering?

Hoe focus je in deze tijden van verandering?

 

De nieuwe werksituatie heeft veel met ons gedaan. Het bracht ons verwarring en onzekerheid, maar ook verlichting, bezinning en meer focus. Nu we al een aantal maanden achter de rug hebben is het tijd om eens terug te blikken, te evalueren en vooruit te kijken. Het begint met het besef dat je iets niet meer hebt, zoals je vrijheid, werk of een bepaalde structuur en regelmaat. Eerst heerst er ontkenning en bied je er weerstand tegen, je behoudt immers het liefst de oude vertrouwde situatie. Daarna volgt uiteindelijk acceptatie en kun je weer verder in je ontwikkeling. Je zou het kunnen zien als een verwerkingsproces. Herken je jezelf in deze fases. Of zit je er nog middenin? Neem jij de tijd om bewust los te laten wat nu niet meer werkt voor je? Met een focusproces uit NLP helpen we je graag de oude situatie los te laten zodat je je weer kunt richten op je nieuwe focus.

Nieuwe focus:

1. Weet wat je wilt. Maak het specifiek en maak er een beeld van zoals je het hebben wilt (met al je zintuigen).

2. Weet waarom je dit wilt. Waar zit de motivatie? Vanuit welke waarde doe je dit?

3. Kom in actie. Ga het gewoon doen! Doelen behaal je alleen als je in beweging komt.

4. Stuur waar nodig bij. Pas niet het doel aan, maar de manier waarop je jouw doel wilt bereiken. Wees bereid om bij te sturen. Werkt het voor je, dan je doe er meer van. Werkt het niet, probeer dan iets anders.

We merken dat dit erg goed werkt bij onszelf en onze deelnemers. De hernieuwde focus geeft energie en richting.

Daarnaast gaat het bij focus ook om kiezen dat je er echt voor gaat en je de achterdeurtjes dicht zet. We zijn als mensen snel geneigd om ons aan het oude en vertrouwde vast te klampen. Neem je manier van werken, naar kantoor gaan i.p.v. thuiswerken of de verdeling van de zorg voor de kinderen. Als deze situaties veranderen en je wilt hier ook verandering in zien, blijf dan niet hangen in het oude, neem tijd om het te verwerken en laat het stap voor stap volledig los. Pas dan kun je je echt focussen op je nieuwe doel en wordt het haalbaar.

 Zoals  W.H. Murray het zo treffend zegt:

“Zodra je je ergens definitief aan verbindt, komt ook de voorzienigheid in beweging. Een ware stroom van weldaden komt voort uit je besluit: onvoorziene voorvallen, onverwachte ontmoetingen en materiële hulp waarvan je nooit had kunnen dromen.

Wat je ook doen wilt, waar je ook van droomt, begin ermee! `Moed is machtig, briljant en magisch.” 

W.H.Murray, naar Johann Wolfgang von Goethe.

Wil je meer weten over wat NLP voor je kan doen? Of sparren over je hoe je focus te richten op wat voor jou belangrijk is? Aarzel niet en neem contact met ons op voor een vrijblijvend inspiratie gesprek.

 

 

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach