Vaak komen professionals vanuit werkcontext een NLP training volgen. Ze willen hun managementskills verbeteren of hun potentieel beter benutten. Maar als die modellen en NLP-structuren kun je ook in de rest van leven gebruiken.
Denk aan je gezondheid, vrije tijd, financiën, relatie, vrienden en kennissen. Daar starten we op dag 1 mee. Je bent mens, niet je werk.
NLP helpt om effectiever te worden op je werk, maar het helpt ook om effectiever met relaties om te gaan. Je stelt jezelf vragen als: Wat wil ik? Wat vind ik belangrijk? Hoe blijven we elkaar vinden? En soms past je relatie niet meer bij die mate van bewustzijn.
Je kunt er geen niet werkende relatie mee redden, maar je kan wel een gezondere vorm voor je relatie vinden, die voor allebei werkt.
Je vraagt je bewust af: Wat verwacht ik van mijn partner? Je gaat duidelijker communiceren en weet beter wat je nodig hebt. Door dat uit te spreken, kan je partner daar op inspelen of rekening mee houden. En andersom natuurlijk ook. Je hoeft niet allebei NLP te doen om dat te bereiken, maar het helpt wel. Als de één een ontwikkelingspad op stapt en de ander niet, dan verandert er wel iets in de dynamiek. Samen het erover hebben, is belangrijk. Deel wat je leert over jezelf. Soms wil een partner er ook iets mee doen. Het effect is vaak dat helderder wordt wat er in je relatie gebeurt en wat je allebei nodig hebt.
En wat je vooral geen goed idee is:
Proberen je partner te veranderen. Het enige wat je kan doen is jezelf veranderen. En je kan een keer een oefening, zoals de Logische niveaus <link naar artikel logische niveaus>, samen doen. Wat verwacht je van elkaar, wat zijn de belangrijkste waarden in je relatie?
Ook niet doen: als een evangelist je nieuwe inzicht te delen als je thuiskomt. Natuurlijk vertel je over je eigen ervaring en wat het met je doet, maar laat het daarbij, als je probeert te overtuigen, stuit je wellicht sneller op weerstand dan dat je lief is. Jouw partner heeft zijn/haar eigen proces, respecteer dat.