Drie tips voor een krachtige koers

Drie tips voor een krachtige koers

 

JBBX trainer & coach Ingrid Smit deelt in dit blog haar tips om koers te houden in veranderende tijden.

Voor veel mensen zijn door de veranderingen van deze tijd zowel persoonlijke als collectieve thema’s op scherp gezet. We zijn uitgedaagd om opnieuw contact te maken met wat er daadwerkelijk belangrijk voor ons is.  Welke bijdrage willen we leveren aan ons gezin, onze families, teams en organisaties, aan de gemeenschap én aan de wereld? Weet jij welk verschil je wilt maken? Welke doelen heb jij voor de korte termijn en voor de langere termijn? Hoe doe je dat eigenlijk, je koers uitzetten en je doelen bepalen? Trainer Ingrid Smit geeft je in dit blog drie tips voor een krachtige koers.

Ineens realiseerde ik me dat de korte termijn doelen die ik gesteld had voor het voorjaar en de zomer van 2020 keihard van tafel werden geveegd. Mijn trainingen gingen niet door, het werk lag ineens stil en mijn omzet zag ik naar nul teruggaan. Geplande reizen, activiteiten, feesten en hobby’s werden geannuleerd. Bizar. Een pittige praktijkles in het omgaan met veranderingen, het dealen met teleurstellingen en het toepassen van maximale flexibiliteit.

Ondanks dat we de afgelopen tijd hebben ervaren dat controle over wat er gebeurt zeer relatief is en de maakbaarheid van je toekomst van tafel geveegd kan worden, is het toch fijn en raadzaam om eigen koers te bepalen. Want je gedrag in het nu wordt niet alleen bepaald door je ervaringen uit het verleden, maar ook door je verlangens en doelen voor de toekomst.

Over het stellen van krachtige doelen zijn boekenkasten vol geschreven. Er zijn honderden seminars en cursussen over gegeven en er bestaan ook tientallen apps. Doelen kunnen SMART of FUZZY zijn en of je nu het 3-stappenplan of het 10-fasen model volgt, het werkt allemaal. Een kwartiertje googelen levert je al heel veel inspiratie op. Zet dus vooral jouw koers op jouw manier! Maar als ik vanuit ervaring toch drie tips mag geven over het stellen van krachtige doelen, denk dan vooral eens aan de volgende punten als jij je koers voor de komende tijd bepaalt:

1 Bepaal je doel altijd positief. Omschrijf dus wat je WEL wilt, waar je naartoe wilt. Nog te vaak weten we precies wat we niet willen, maar wat we wel willen kan nog lastig zijn. En toch is dit een heel belangrijk punt voor het zetten van een andere koers.

2 Zorg ervoor dat het behalen van je doel in je eigen invloedsfeer ligt en dat het iets is dat je zelf wilt. Niet voor een ander, niet voor je leidinggevende, je partner, je kinderen, de gemeenschap. Nee, niet omdat anderen het van je verwachten of omdat het zo hoort. Een krachtig doel is intrinsiek gemotiveerd, het is voor jezelf, omdat jij het belangrijk vindt.

3 Werk vooral ook met je doelstemming! Welke stemming wil jij in het NU hebben, welke emotie of welk gevoel kan je nu helpen om je doel te bereiken?
Als jij je nu bijvoorbeeld gefrustreerd voelt is de kans dat je lekker gemotiveerd met je doel aan de slag gaat erg klein. Je kunt nou eenmaal beter gebruik maken van je hulpbronnen als je nu al in een helpende doelstemming bent. Een stemming vol enthousiasme, plezier of zelfvertrouwen.

Deze tips komen wel met een kleine waarschuwing: pas op met wat je wenst! Want als jij heldere doelen stelt zou het zomaar kunnen gebeuren dat je doelen sneller dan jij je realiseert werkelijkheid worden! Heel veel plezier met het stellen van jouw nieuwe koers en geniet van je krachtige doelstemming.

Wil jij hulp of meer informatie over hoe jij voor jezelf krachtige doelen opstelt, schrijf je hier in voor een vrijblijvend inspiratie gesprek. Wij gaan graag met je in gesprek.

Kantoorcoördinator JBBX