de 6 principes van respectvol beïnvloeden- Robert Cialdini

de 6 principes van respectvol beïnvloeden- Robert Cialdini

Praktische tips voor op het werk: de 6 principes van respectvol beïnvloeden

Cialdini: 6 principes van respectvol beïnvloeden

Robert Cialdini is dé expert op het gebied van beïnvloeden en overtuigen. Hij is met name bekend van zijn ‘de 6 geheimen van het overtuigen’ die hij al in de jaren ‘80 publiceerde. Cialdini is nog steeds razend actueel: zijn inzichten vormen de basis voor bijna alle huidige online marketeers wereldwijd. Hoe pas je de tips respectvol toe op je werk? 

 

In deze blog principe 1 van 6: WEDERKERIGHEID

Wederkerigheid gaat over ‘geven en nemen’. Jij geeft iets aan een andere persoon, waardoor deze persoon iets voor jou terug wil doen of geven. Online kennen we dit van ‘sampling’, het gratis weggeven van monsters, producten of kennis. Als je iets krijgt, wil je daarna bewust of onbewust iets terug doen voor het betreffende bedrijf en je koopt het product. Voilà!

 

Wederkerigheid is één van de sterkste overtuigingsprincipes. Dit wordt ook wel de emotionele balans genoemd, die moet kloppen. Als je iets krijgt, doe je iets terug: nodig jij mij uit voor een feestje? Dan mag je ook op mijn feestje komen. Bel jij mij vaak? Dan bel ik jou ook vaak terug. Geef jij een rondje? Dan doe ik dat ook. Door ongevraagd iets te geven, voelt de ander zich verplicht om het te ontvangen en dus ook iets terug te geven. 

 

Dan nu de praktische tips voor op het werk:

Geef oprechte en persoonlijke aandacht

Als  je alleen maar naar een ander/ andere afdeling gaat op het moment dat jij het nodig hebt, ben je (te) laat. Het goede nieuws is dus: koffie drinken werkt! Ga langs bij je collega(’s) van de ander afdeling en verdiep je oprecht in wat hij/ zij doet/doen. Wie weet heb je hem nog eens ergens voor nodig. Investeren in anderen, dat maakt de relatie wederkerig.

 

Respecteer iedereen binnen en buiten je bedrijf

Zie iedereen als mens en niet als bijvoorbeeld iemand met een hogere dan wel lagere positie. Iedereen heeft een waardige bijdrage en iedereen heeft invloed op het geheel. De persoonlijke assistent van de manager beheert letterlijk de agenda van zijn of haar baas en de dames en heren van de kantine weten vaak beter hoe de hazen lopen dan menig ander!

 

Geef complimenten

Geef eens wat vaker een compliment! Benadruk daarbij wat je goed vindt, wat goed gaat of wat je juist zo prettig aan de samenwerking vindt. Hoe vaker je dat benadrukt, hoe groter de kans dat iemand op een ander moment  iets voor jou over heeft of bijvoorbeeld bereid is met jouw idee mee te gaan.

 


De volgende blog gaat over principe 2: commitment en consistentie

De 6 geheimen van Cialdini is een van de vele modellen en technieken die bij de training Persoonlijke en Politieke Invloed aan bod komen. Wil je meer weten over deze training gaan dan naar de pagina over de training persoonlijke en Politieke Invloed

Business Development / Trainer / Coach