Trainer aan het woord: Ernst over coaching

Trainer aan het woord: Ernst over coaching

Ernst van BokhorstErnst van Bokhorst is trainer en coach bij JBBX. In deze blog vertelt hij over het boeiende en inspirerende leven als coach en welke resultaten hij ermee boekt. Leestijd 5 minuten

 

Kun je ons vertellen over je ervaring als coach en hoe je in dit vakgebied terecht bent gekomen?

Om een lang verhaal kort te maken: tijdens mijn corporate carrière ben ik gegrepen door mensen, hun gedrag en wat hen motiveert. Als manager vond ik niks leuker dan medewerkers in hun kracht te zetten, vertrouwen te geven en ze te laten groeien. Steeds vaker kwamen allerlei mensen uit de organisatie bij me. Ergens in dit proces, ook na een diepe persoonlijke transformatie, kwam ik er achter wat ik zelf nou allemaal wilde (en wat niet 😉). Ik voelde dat ik niet meer in de corporate cultuur wilde werken, die hield me tegen om full time met mensen bezig te zijn. Daarop heb ik de grote stap gewaagd, mijn baan opgezegd en ben ik als coach en trainer begonnen.

 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen van een goede coach?

Rustig blijven, de juiste tact en het enthousiasme hebben om iemand mee te nemen. Soms heel langzaam omdat de coachee niet sneller kan. Iemand over een drempel helpen, zodat diegene zelf ziet wat er allemaal achter die drempel voor hem of haar is. Ook is het belangrijk om als coach ‘het zelf niet te weten’ te accepteren, dit is ook spannend want ook in het hoofd van een coach gebeurt veel. Juist in het niet weten kunnen mooie ding ontstaan!

 

Hoe bepaal je welke coachingstechnieken het beste werken voor een specifieke cliënt?

Dat gebeurt vanzelf. Er is geen standaard template, althans zo werk ik niet. Het allerbelangrijkste is het achterhalen van de vraag, vaak gaat de eerste sessie daarover: wat speelt er, hoe is dat gekomen en wat is nu de echte vraag. Vaak komen coachees dan al dieper in het proces en wordt helderder wat de echte vraag is (en er komt meestal al iets los omdat we meteen op een diepere laag werken). In de meeste gevallen is vertragen belangrijk, het is het moment dat bepaalt hoe we verder gaan.

 

Kun je een voorbeeld geven van een cliënt waarbij je succesvol bent geweest in het helpen bereiken van zijn/haar doelen?

Recent begeleide ik een coachee: leuke vent, energiek, gedreven en enthousiast. Het beeld dat ontstond is dat hij zijn eigen mensen vrij weinig ruimte gaf, best directief was om het resultaat zo goed mogelijk te laten zijn. Al snel werd duidelijk dat ‘betrouwbaarheid’ voor hem extreem belangrijk was: betrouwbaarheid naar de raad van bestuur (op tijd leveren, kwaliteit etc.) was alles bepalend. Daar deed hij alles voor. Hij was trots op zijn persoonlijke waarde betrouwbaarheid (dat wil toch iedereen?). Wat hij niet door had, was dat zijn vorm van betrouwbaarheid (laten we zeggen zijn volumeknop van betrouwbaarheid) erg hoog was. Dit inzicht was erg belangrijk en het deed hem zich ook realiseren dat hij hiermee misschien niet zo betrouwbaar was voor zijn eigen mensen. Zijn betrouwbaarheid ging ten koste van het vertrouwen geven aan zijn mensen en hen te laten groeien op hun eigen manier. Toen ik hem vroeg over hoe hij deze betrouwbaarheid kende van zijn gezin van oorsprong, kon hij het allemaal thuisbrengen. Hoe fijn het thuis ook was, betrouwbaarheid was altijd erg belangrijk. Hij heeft dit als kind gevoeld en de volumeknop op hoog gezet, dit vonden zijn ouders blijkbaar fijn en voilà, een diep ingebedde overtuiging was ontstaan. Door dit allemaal zichtbaar en voelbaar te maken kon de coachee ruimte ontwikkelen voor ander gedrag. Meer geduld voor zijn mensen, meer ruimte voor eigen inbreng waardoor het vertrouwen in het team toenam en deze coachee zelf merkbaar minder hard hoefde te werken en meer ruimte had voor andere, meer belangrijke taken. Zo zie je goed hoe complex en mooi onze overtuigingen kunnen zijn, hoe ze in de weg kunnen zitten en hoe je ruimte kan vinden.

 

Hoe ga je om met ethische dilemma’s die zich kunnen voordoen tijdens een coachingstraject?

Benoemen, open zijn. Belangrijk is elke keer uitleggen wat je gaat doen (bijv. een oefening) en waarom dit belangrijk voor de coachee is. Dan is er buy-in en nooit een discussie over wat er in de sessie naar voren komt.

 

Hoe blijf je zelf gemotiveerd en geïnspireerd om te blijven groeien als coach?

Ik voel niet dat ik mezelf moet motiveren, dat gaat vanzelf. Het werk daarvoor is te leuk! Wat wel belangrijk is, is om mijn eigen pad steeds verder uit te diepen, voor mezelf maar ook omdat dit elke keer weer extra’s brengt in mijn coachwerk.


Wil je zelf coach worden of ben je op zoek naar een goede training?

Wil je zelf coach worden of ben benieuwd welke trainingen Ernst geeft? Of zou je graag gecoacht willen worden door Ernst?  Lees dan verder via één van de onderstaande links: