Trainer aan het woord: Onno over de 10-daagse opleiding systemisch werken

Trainer aan het woord: Onno over de 10-daagse opleiding systemisch werken

Onno UringaOnno Uringa is trainer en coach bij JBBX. In deze blog vertelt hij over het boeiende en inspirerende leven als coach en welke resultaten hij ermee boekt. 

 

Hoe ben je zelf met systemisch werken in aanraking gekomen?

Tijdens mijn NLP-Practitioner en Masterpractitioner opleiding aan het einde van de jaren ’90, raakte ik bekend met Systemische oefeningen. Wat me meteen fascineerde, was dat deze oefeningen hielpen om de diepere onderliggende aspecten van iemands vraag, thema, of probleem aan het licht te brengen. Het voelde als een soort magie!

 

Welke opleiding heb je zelf in deze richting gedaan en wat neem je daarvan mee in de opleiding Systemisch Werken bij JBBX

In 2003 certificeerde ik als trainer NLP bij Arcturus in België (Eric Schneider). Deze lange leerweg van 5 jaar is voor mij zeer belangrijk en waardevol geweest omdat Eric Schneider een transpersoonlijke ontwikkelingsbenadering hanteerde binnen het kader van NLP. Daarin zat al zoveel van het gedachtengoed van Bert Hellinger, dat de overstap naar Systemisch Werken logisch was.

Binnen het instituut Phoenix Opleidingen in Utrecht heb ik tussen 2005 en 2010 verschillende vervolgopleidingen gedaan zoals Systemisch Werken, Professionele begeleiding en Professionele begeleiding in organisaties. Binnen het Bert Hellinger Instituut Nederland in Groningen, heb ik tussen 2010 en 2015 nog een keer de opleiding Systemisch Werken gedaan en vervolgens de opleiding Systeemdynamiek in organisaties.

 

Wat neem je daarvan mee in de opleiding Systemisch Werken bij JBBX?

We hanteren leiderschap als een verticale beweging van de bron naar de bestemming, terwijl het lidmaatschap juist een horizontale beweging van verbinding naar autonomie vertegenwoordigt. Door ontwikkeling en groei binnen deze bewegingen mogelijk te maken, creëren we een solide basis voor leertrajecten. Hierdoor bieden we deelnemers waardevolle inzichten die ze kunnen toepassen in diverse aspecten van hun leven.

 

Voor welk soort vragen is systemisch werken geschikt?

Systemisch werken is geschikt voor situaties waarin mensen te maken hebben met vage klachten op lichamelijk, emotioneel of mentaal gebied, omdat deze vaak een diepere systemische oorzaak hebben. Neem bijvoorbeeld het geval waarin iemand al geruime tijd last heeft van hoofdpijn, en medisch onderzoek geen fysieke oorzaak kan vinden. In dergelijke gevallen kunnen we vermoeden dat de hoofdpijn verband houdt met verborgen familiegeschiedenissen die generaties teruggaan en nog steeds niet aan het licht zijn gekomen. Het proces van systemisch werken kan voor de betrokken persoon een gevoel van opluchting bieden, omdat ze niet langer de last van deze verborgen dynamieken hoeven te dragen.

 

 

Kan systemisch werken ook effectief zijn in een zakelijke omgeving?

Ja, zeker. Een voorbeeld hiervan is mijn werk met een team binnen een organisatie waar medewerkers terughoudend zijn met het delen van interne kwesties. In de gesprekken die ik met hen voer, merk ik dat ze vaak op hetzelfde oppervlakkige niveau blijven communiceren. Door een systemische benadering te gebruiken, bijvoorbeeld door middel van opstellingen, kunnen we de diepere lagen blootleggen. Het is van essentieel belang om een veilige en integere omgeving te creëren waarin mensen ook elementen uit hun persoonlijke leven kunnen bespreken die buiten de werksfeer liggen, maar wel van invloed zijn op hun functioneren in het team.

Wanneer dit lukt, zien we vaak dat destructieve dynamieken binnen de organisatie of het team doorbroken worden. Ik beschouw een team of organisatie vaak als een smeltkroes van familiesystemen. Als individuen leren begrijpen welke aspecten ze vanuit hun eigen familiesysteem meebrengen en welke ze in het team projecteren, en als ze in staat zijn deze twee te onderscheiden, kunnen ze zichzelf professioneel ontwikkelen. Hoewel we het systeem zelf niet direct kunnen veranderen, kunnen we wel mensen bewust maken van deze dynamieken, wat uiteindelijk leidt tot veranderingen binnen het collectieve systeem.

 

 

Voor wie is de opleiding Systemisch Werken bij JBBX bedoeld?

Voor iedereen die zich persoonlijk en professioneel wil ontwikkelen middels Systemisch Werken. In de basis leer je veel over de dynamieken van je eigen familiegeschiedenis en hoe je daarmee anders om kunt gaan in je werk maar zeker ook in privéleven. Je leert met een systemische bril op te kijken naar vragen/thematieken en problemen die je tegenkomt bij jezelf in relatie tot je omgeving.

 

 

Wat is de kracht van deze opleiding?

De kracht van deze opleiding schuilt in de synergie tussen de opleiders, hun diepgaande vakkennis en vaardigheden. We leggen echt contact, vormen een hecht team, handelen professioneel en blijven op de hoogte van wat er in de maatschappij speelt

 

 

Wat is jouw belangrijkste overtuiging als het gaan om systemisch werken?

Het lichaam heeft al lang de antwoorden. Het hoofd registreert en het lichaam weet het. Wat zo boeiend is aan deze opleiding, is dat deelnemers vaak verrast worden en diep onder de indruk zijn van de wijsheid die hun lichaam al in zich draagt. Tijdens de opleiding worden deelnemers eigenlijk op twee niveaus geraakt. Ze ervaren niet alleen hoe ze in de groep functioneren, maar ook wat ze persoonlijk komen leren.

 

 

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen of ze deze opleiding willen volgen?

Neem eens de tijd om te reflecteren op de aspecten in je leven waar je energie verliest en probeer te begrijpen waarom dat gebeurt. Hoe kun je meer in lijn komen met je werkelijke zelf, zodat het leven soepeler verloopt?

 

 

Waarom zouden mensen deze opleiding bij JBBX moeten volgen?

We staan met beide voeten op de grond en we zijn uit op vernieuwing, we zoeken andere perspectieven en andere manieren om verder te komen in mensen hun levens. Daarbij is het gedachtengoed van Bert Hellinger een helende ingang.