3 tips: Gezond en gefocust thuiswerken, hoe doe je dat?

3 tips: Gezond en gefocust thuiswerken, hoe doe je dat?

Gezond thuiswerken3 Tips waardoor je goed voor jouw eigen ‘welzijn’ kunt zorgen als je thuis werkt:
1. Kies een positieve mindset
2. Blijf gezond op alle niveau’s
3. Creëer je eigen balans

 

Tip 1: Kies voor een positieve mindset

Je mindset bestaat uit jouw specifieke gedachten over een situatie, zoals bijvoorbeeld over thuiswerken. Vanuit jouw overtuigingen stop je ergens meer of minder energie in. Hoeveel energie je erin stopt, heeft grote invloed op hoe goed je in een vaardigheid wordt. En hoe meer competent je in iets wordt, hoe beter het resultaat. Of precies de andere kant op… ‘Zie je wel!’ – zegt je brein dan: en je overtuiging is weer bevestigd.

NLP Zie je wel!In dit licht, maakt het dus nogal uit wat jouw gedachten zijn over hoe je effectief en gelukkig kunt zijn als je thuis en op afstand werkt met collega’s! Een negatieve mindset, bijvoorbeeld ‘Met de kinderen thuis kan ik niet op afstand werken’ zal andere resultaten hebben dan de mindset ‘Ik ben nieuwsgierig hoe dit vóór mij gaat werken’.

Welke mindset heb jij ten aanzien van thuiswerken op dit moment? Kies jij voor een helpende/positieve mindset of de niet-helpende/negatieve mindset?

 

Tip 2: Blijf gezond op alle niveaus

Een goede gezondheid gaat niet alleen over hoe fit of actief je bent. Er zijn 3 niveaus te onderscheiden: zingeving, emotioneel/mentaal en fysiek. Je blijft gezond door op alle 3 de niveaus te werken.

Zie hieronder een aantal vragen die je jezelf kunt stellen en tips die helpen om bewust bezig te zijn met je gezondheid. Wanneer de antwoorden hierop niet bevredigend zijn, is er werk aan de winkel. En onthoud: ‘Every new day is another chance to change your life’.

A) Zingeving
Reflecteer van tijd tot tijd en vraag jezelf het volgende af:
• Waarom is dit werk belangrijk voor me?
• Welke ‘zin’ geeft het mij?
• Wat leer ik hiervan?
• Hoe groei ik hiervan?

B) Emotioneel /mentaal
• Blijf focus houden, in het nu. Parkeer gedachten die je afleiden of onrustig maken en schrijf ze anders even op, zodat je er later aandacht aan kunt besteden.
• Wees mindful: haal elk uur even heel diep adem en voel wat dat doet.
• Neem de tijd om met aandacht te luisteren.

C) Fysiek
• Beweeg ik genoeg? Elk uur even opstaan? Ben ik genoeg buiten?
• Hoe en wanneer eet ik? Eet ik gezond genoeg?

 

Tip 3: Creëer je eigen balans

Balans is voor iedereen anders. Word je bewust wat jouw eigen behoeften zijn op dit vlak. Het bijzondere van balans is dat het voor iedereen anders is. Sommige mensen zijn heel blij met thuiswerken. Omdat er minder prikkels zijn en je lekker in je eigen tempo kunt werken. Anderen vinden het enorm wennen als er geen andere mensen en ‘reuring’ om hen heen is. Zij missen het face-to-face contact. Dit hangt af van je ‘filters’ zoals we dat bij NLP noemen.

Neem elke dag de tijd om bewust met jezelf ‘in te checken’.
• Hoe voel ik mij nu?
• Waar ben ik tevreden over en wat werkt nog niet?
• Welke focus wil ik de komende uren vasthouden?

Plan deze momenten gewoon in je agenda. Het gaat ten slotte over hoe jij een plezierige en effectieve balans creëert voor jezelf.

 

Bonus tip: haal bewust adem…

Het scheelt enorm in hoe je je voelt en hoe effectief je bent!

Kantoorcoördinator JBBX