Achter de schermen: Leiderschapsreis op de Wadden

Achter de schermen: Leiderschapsreis op de Wadden

Afgelopen juli vond de 8e JBBX leiderschapsreis voor mannen plaats, ditmaal op Nederlandse bodem: de Wadden. Jan Bart, eigenaar van JBBX en hoofdtrainer van dit programma, vertelt over wat hij bij zichzelf tegenkomt en waarom een leiderschapsreis voor mannen zo belangrijk en helpend is. Hij ontdekt ook bij zichzelf oude patronen ….

Jan Bart BrockhuisIn de file op de Afsluitdijk. Onze boot waarvoor je van te voren een plaats moet reserveren, zou niet wachten. En toch was dit niet de oorzaak van de spanning die ik voelde. Voor de 8e keer ging ik de leiderschapsreis voor mannen begeleiden. Samen met mijn collega Ernst van Bokhorst. Deze keer op de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Wat gaaf dat we ondanks deze corona-tijd toch met zijn achten dit kunnen gaan doen!

Net als altijd heb ik er veel zin in en voel ik tegelijk spanning. Gezonde spanning, zeg ik tegen mezelf. En ik bedenk me als altijd dat deze training wel heel goed moet zijn. Dat het ‘heel goed moet zijn’ is een oud patroon in mijn gedachten. Kennelijk heb ik ooit besloten dat ik er alleen mag zijn als ‘het heel goed is’. Terwijl de deelnemers hebben hun eigen verantwoordelijkheid in het maken van stappen in hun ontwikkeling, Het is hun eigen reis. Ik ben meer een gids, een vuurtorenwachter die de bundel met licht af en toe op de juiste plek laat schijnen zodat zij de stappen kunnen maken.

De groep is altijd nieuw. Waarmee komen de mannen ditmaal binnen en waaraan willen zij gaan werken? Wat is de essentie van wat we gaan vastpakken met elkaar? We starten met het verhaal: “’Hoe is het om een Brockhuis (lees: je eigen naam) te zijn?’ en dat maakt direct al veel los. De sfeer zit er meteen goed in.

Het mooiste is dat veel van de thema’s die tijdens zo’n reis op tafel komen, allemaal te maken hebben met hetzelfde. Als je helder wilt krijgen hoe je toekomst en focus eruit gaan zien, heb je naar achteren te kijken. Als je meer scherpte in je communicatie wilt en helderder overkomen: idem dito. En zo ook als je met meer kracht en minder op wilskracht dingen gedaan wilt krijgen. Als man heb je hiervoor de energielijn met je vader en voorvaderen te herstellen of te versterken. Zo werkt het leven kennelijk. En daarvoor moet je naar achteren kijken. Het is natuurlijk prima om je verleden achter je te hebben en te laten, als je je maar kunt verbinden met de man die je vader is. Of met wat er wel was in elk geval. Want zo werken familiesystemen

Ik krijg vaak de vraag waarom deze reis alleen met mannen is. Dat is omdat mannenenergie alleen te versterken is met mannen. En wij mannen hebben daar tegenwoordig wat extra’s voor te doen, nu militaire dienst of andere rituelen waar oudere mannen de jongeren wegwijs maken, nog maar zeer beperkt bestaan. Als er 1 vrouw mee zou gaan, verandert de energie meteen. Niet slechter of beter, maar anders. Daar zijn andere trainingen weer voor.

Leiderschapsreis Wadden
Aan het eind van onze reis lopen we op de Vliehors, een desolaat stuk zandplaat die het zuiden van Vlieland vormt. Eindeloos langs de zee, waarbij zeehonden hun nieuwsgierige koppen boven water steken. Na een paar uur komt de ontspanning in mijzelf. Ik realiseer me dat ik mag er zijn, ook als ik het niet ‘heel goed’ aan het doen ben. Ik neem de ruimte om alleen te lopen en de natuur ten volle op te snuiven. Wat was ook deze reis weer mooi. Iedereen heeft veel geleerd over zichzelf, van elkaar en zijn deel gepakt. En ik ook het mijne. Zo is het goed. Tijd om naar huis te gaan.

We organiseren een aantal keren per jaar een leiderschapsreis voor mannen. Ben je geïnteresseerd om mee te gaan of wil je sparren of dit ook jou kan helpen in het ontwikkelen van krachtig leiderschap, stuur dan mij een mailtje (mail@jbbx.nl).

>> Meer informatie over de Leiderschapsreis vind je hier.

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach