Emoties op je werk moet dat nu echt?
Nou nee, ‘moeten’ zeker niet, het is wel goed om te beseffen dat emoties er toch zijn. Klein of groot, ze zijn er, bij jou en bij de ander. Dan kan je er maar beter mee leren omgaan, nietwaar? Er is een hele lijst aan emoties, deze blog gaat over boosheid: ik ben boos!
Emoties hebben een functie. Zoals de maag, de lever en de nieren een functie in ons lichaam hebben, zo hebben emoties ook een rol. Emoties kun je beschouwen als boodschappers: emoties geven je aan wat jouw werkelijke behoeften en verlangens zijn. Daarnaast geven emoties jouw grenzen aan.
Emoties geven de richting aan en wijzen je de weg, als je er naar luistert. Niet iedereen is vanzelfsprekend ‘blij’ met zijn of haar emoties. In onze cultuur hebben we de mentaliteit van ‘aanpakken’ en ‘niet zeuren, maar doen’. Gevoelens ervaren we soms nog als lastig, moeilijk en/of ingewikkeld óf we hebben geleerd deze te negeren, te rationaliseren of weg te stoppen.
Wat kunnen emoties je zoal vertellen? In deze blog uitgelicht:
Blijdschap
Vreugde of blijdschap is een positieve emotie, een tevredenheid met de omstandigheden of de omgeving. Als je blij of gelukkig bent, ondervind je geen gebrek of stress, heb je positieve gevoelens over je omgeving of over jezelf en heb je geen grote behoefte om de omstandigheden te wijzigen.
Blijdschap ontstaat veelal als aan een verlangen wordt voldaan, maar het verlangen zelf kan ook al een positief gevoel geven. Het is hierbij wel van belang dat dit verlangen een werkelijk verlangen van een individu is. Het kan dat iemand een maatschappelijk of collectief ideaal verwart met zijn of haar individueel verlangen. Als bij het verwerkelijken van een ideaal blijkt dat het niet de voldoening geeft die de persoon had verwacht (bijvoorbeeld: ‘geld maakt gelukkig;’), levert dit negatieve emoties op als teleurstelling of verbittering.
Vreugde komt vaak voor als reactie op een tegengestelde, negatieve emotie. Iemand die bijvoorbeeld gespannen is, is opgelucht of blij als de spanning verdwijnt, terwijl daarvóór de situatie als neutraal werd ervaren. Mensen die genezen zijn van een ernstige ziekte, hebben vaak een positievere kijk op het leven dan voor de ziekte.
Neurologisch gezien spelen de neurotransmitters serotonine en dopamine een grote rol bij het ervaren van blijdschap en welzijn. Deze gevoelens worden soms nagebootst met drugs als heroïne, die de werking van dopamine blokkers tegengaan. Dit is meteen wat deze middelen zo gevaarlijk aantrekkelijk maakt, deze middelen maken het gemakkelijk om een goed gevoel te krijgen en omdat ze maar kort werkzaam zijn, is er al snel méér van het middel nodig (verslaving van gevoelens).
Hoe herken je blijdschap ?
Blijdschap kent vele gradaties, van een gezellige avond met vrienden tot de overdonderende gelukzaligheid van verliefdheid. Wat iemand blij of gelukkig maakt, verschilt van persoon tot persoon.
Vormen van blijdschap zijn: trots, vereerd, plezier, je vrij voelen, zorgeloos, gul, voldaan, vrijgevig, stralen, enthousiast, geïnspireerd, vervuld, je verheugen.
De bekendste uiting van vreugde is lachen, maar soms kan iemand ook huilen van blijdschap. Als de positieve gevoelens langere tijd aanhouden, spreekt men van geluk. Intense, uitgelaten vreugde wordt euforie genoemd.
Wanneer blijdschap vervormd is
Je kan van een vervorming van blijdschap spreken wanneer je je blij voelt als het slecht gaat met de ander (Ha! Wij hebben gewonnen, jullie lekker niet!).
En wat ook kan, is dat je je blijheid niet hebt mogen laten zien: mocht jij blij zijn terwijl je broertje of zusje ziek was? Of zou je je dan schuldig moeten voelen? Mag jij blij zijn, ook als een ander dat niet is? Kan het naast elkaar bestaan?
Veel plezier toegewenst met het ontdekken van jouw plezier: Wanneer ben jij blij? Waar word jij blij van?
In de volgende blog meer over schuld.
Roland Breedveld
Wil je hier meer over leren?
In onze NLP Business & Leiderschap Practitioner en in onze NLP Master Practitioner besteden we uitvoerig aandacht aan de rol van emoties. En emoties zijn welkom in al onze trainingen :). Wil je er meer over lezen? Vera Helleman beschrijft in de Emotie Encyclopedie meer dan 350! emoties. Top boek om te lezen of om gewoon te hebben.