Emoties op je werk (deel 3): Verdriet

Emoties op je werk (deel 3): Verdriet

emoties op je werkEmoties op je werk moet dat nu echt?

Nou nee, ‘moeten’ zeker niet, het is wel goed om te beseffen dat emoties er toch zijn. Klein of groot, ze zijn er, bij jou en bij de ander. Dan kan je er maar beter mee leren omgaan, nietwaar? Er is een hele lijst aan emoties, deze blog gaat over boosheid: ik ben boos!

Emoties hebben een functie. Zoals de maag, de lever en de nieren een functie in ons lichaam hebben, zo hebben emoties ook een rol. Emoties kun je beschouwen als boodschappers: emoties geven je aan wat jouw werkelijke behoeften en verlangens zijn. Daarnaast geven emoties jouw grenzen aan.

Emoties geven de richting aan en wijzen je de weg, als je er naar luistert. Niet iedereen is vanzelfsprekend ‘blij’ met zijn of haar emoties. In onze cultuur hebben we de mentaliteit van ‘aanpakken’ en ‘niet zeuren, maar doen’. Gevoelens ervaren we soms nog als lastig, moeilijk en/of ingewikkeld óf we hebben geleerd deze te negeren, te rationaliseren of weg te stoppen.

Wat kunnen emoties je zoal vertellen? In deze blog uitgelicht:

 

Verdriet

Emotie: verdrietVerdriet is het gevoel dat hoort bij de behoefte aan steun van anderen. Meestal wijst het naar je behoefte aan nabijheid, aan aandacht. Soms kan het juist fijn zijn om even alleen gelaten te worden met je verdriet. In dat laatste geval hoef je fysiek niet alleen te zijn, maar voel je de verbinding met jezelf wel beter.

Sommige mensen hebben in hun geschiedenis geleerd verdriet in te zetten om ergens aandacht voor te krijgen, anderen hebben geleerd dat verdriet niet mag of dat verdriet zwak en onjuist zou zijn. Dan is dan lastig om verdriet te voelen en het is dan juist makkelijker om een ander gevoel te voelen, zodat je dat andere gevoel dan voelt in plaats van het verdriet. In het contact met de ander is het dan onduidelijk waar het nou echt over gaat.

 

Hoe herken je verdriet?

(Klein) verdriet uit zich als gekwetst zijn, teleurgesteld, geraakt, wiebelig, geëmotioneerd of overgevoelig. Herken je dit bij jezelf of bij anderen, dan is er behoefte aan steun, erkenning en verbinding en soms is het juist fijn om even alleen te zijn.

Groot verdriet kan gaan over rouw, verscheurd zijn, je ellendig voelen, uitzichtloosheid , leegte en/of gebroken zijn, er kapot van zijn.

 

Afscheid, een nieuw begin

Verdriet kun je ook voelen bij een afscheid, rouw die je voelt omdat de verbinding is beëindigd. Verdriet goed kunnen doorstaan, helpt om afscheid te kunnen nemen van een fase. Hierna ontstaat ruimte voor iets nieuws. Daarmee is verdriet een belangrijke schakel in de cirkel van het leven. Zoals men vroeger zei: ‘’De koning is dood, lang leve de koning!’’ ofwel ieder einde is een nieuw begin.

 

In de volgende blog meer over blijdschap.

Roland Breedveld


Wil je hier meer over leren?

In onze NLP Business & Leiderschap Practitioner en in onze NLP Master Practitioner besteden we uitvoerig aandacht aan de rol van emoties. En emoties zijn welkom in al onze trainingen :). Wil je er meer over lezen? Vera Helleman beschrijft in de Emotie Encyclopedie meer dan 350! emoties. Top boek om te lezen of om gewoon te hebben.