Groepsdynamiek succesvol beïnvloeden met deze 4 principes

Groepsdynamiek succesvol beïnvloeden met deze 4 principes

Of je nu bij elkaar komt voor een project, een training of een gezellig samenzijn met vrienden: zodra mensen bij elkaar komen ontstaat er een bepaalde onderlinge dynamiek.  Die groepsdynamiek kan heel functioneel  zijn of juist niet.

 

Als facilitator, trainer of leidinggevende is het dus wel erg handig dat je bekend bent met groepsdynamica en weet hoe je hier invloed op kan uitoefenen.

 

Met deze 4 principes kan je de groepsdynamiek succesvol beïnvloeden

Eveline van der Horst

1. Zorg voor veiligheid in de groep

Een veilige sfeer nodigt groepsleden uit zich te uiten en er wordt naar elkaar geluisterd zonder oordeel. Wanneer je je veilig voelt in een groep, kan je je meer ontspannen en beter nadenken. En er is ruimte voor creativiteit en plezier. Er is een hoge mate van ontvankelijkheid en oordeelloosheid in deze staat. Het potentieel van de groep kan zo volledig benut worden.

 

2. Openheid werkt, altijd

Openheid en veiligheid zijn sterk met elkaar verbonden. In teams waarin ruimte is voor dialoog, zonder dat hier consequenties op volgen, durven mensen zich eerder uit te spreken. Creativiteit kan vrijelijk stromen en in een open en veilige sfeer kunnen eventuele meningsverschillen functioneel worden uitgediscussieerd.

 

3. ‘Gedoe’ is juist goed

Terwijl veiligheid de basis van elke goed functionerende groep, is het tegelijkertijd ook nodig dat het in een groep af en toe ‘stormt’. Sterker nog , dit is een goed teken! Groepen ontwikkelen zich namelijk in fases en de tweede fase is de ‘storming’ fase. (volgens Tuckman, in een andere blog meer hierover). In deze fase gaat het nu juist over de onderlinge verhoudingen. Er ontstaan ‘conflicten’ of meningsverschillen, bondjes binnen de groep en gedoe om het ‘informele leiderschap’. Pas na deze fase groeit het team door naar een goed op elkaar ingespeeld team.

 

4. Zet jezelf in als instrument

Leiderschap in een groep speelt een cruciale rol. Groepsleden ‘kijken bewust en onbewust af’ bij de leider van de groep ‘hoe het hoort’. Als jij open en nieuwsgierig kan blijven, als jij duidelijk kan zijn over je grenzen en tegelijkertijd begrip en respect toont voor iemand anders zijn grenzen en wensen, als je vragen stelt en echte aandacht hebt, dan is dit ook aanstekelijk voor de groep.

 

Heb je veel met groepen te maken?

Ik hoop dat ik je met deze blog meer grip heb gegeven op de dynamiek in groepen. En mogelijk wil je er nog zoveel meer over weten en leren! Dat kan natuurlijk altijd. Kom  bijvoorbeeld naar

 

de gratis online introductie-workshop Professioneel Trainen met Impact 

 

Of schrijf je in voor de 12-daagse opleiding Professioneel Trainen met Impact.

 

 

Leuk om je daar te ontmoeten!

 

Eveline van der Horst