De 6 principes van respectvol beïnvloeden: sympathie

De 6 principes van respectvol beïnvloeden: sympathie

Praktische tips voor op het werk: de 6 principes van respectvol beïnvloeden

Cialdini: 6 principes van respectvol beïnvloeden

Robert Cialdini is dé expert op het gebied van beïnvloeden en overtuigen. Hij is met name bekend van zijn ‘de 6 geheimen van het overtuigen’ die hij al in de jaren ‘80 publiceerde. Cialdini is nog steeds razend actueel: zijn inzichten vormen de basis voor bijna alle huidige online marketeers wereldwijd. Hoe pas je de tips respectvol toe op je werk? In deze blog uitgelicht: 

 

Principe 4:  SYMPATHIE

Het beïnvloedingsprincipe sympathie is wel een beetje een open deur. Het betekent dat mensen positief staan tegenover personen die ze aardig (sympathiek) vinden of met wie ze zich kunnen identificeren. Hoe meer we met anderen gemeenschappelijk hebben, des te makkelijker is de omgang, communicatie en samenwerking. Bekend is dat fysiek aantrekkelijke mensen, mensen die op je lijken, je begrijpen of complimenten aan je geven een hogere gunfactor hebben. Mensen die we aardig vinden, geloven we ook sneller en gunnen we meer. We volgen hen dus ook sneller in hun adviezen en keuzes. 

 

Hoe kan je dit praktisch inzetten? 

  • Zeker in online meetings wordt het vaak vergeten: Small talk heeft echt zin! Door de tijd te nemen om kennis te maken, ga je met elkaar op zoek waar de raakvlakken zijn. Mogelijk delen jullie de zelfde hobby’s of passies, allemaal sympathie verhogend. Groepen die aandacht nemen elkaar echt te leren kennen halen aantoonbaar betere resultaten. 
  • Pas je kleding aan aan je gezelschap. 
  • Pas je non verbale communicatie aan aan je gezelschap: doe (een beetje) als zij, juist net wat rustiger of drukker, daar waar je aansluit bij de beleving van de ander.

 


In  de volgende blog lichten we principe 5 toe: autoriteit. Al eerder gepubliceerd: 

 

De 6 principes van Cialdini is een van de vele modellen en technieken die bij de training Persoonlijke en Politieke Invloed aan bod komen. Wil je meer weten over deze training gaan dan naar de pagina over de training persoonlijke en Politieke Invloed