Met deze 3 NLP oefeningen krijg je snel je team op één lijn

Met deze 3 NLP oefeningen krijg je snel je team op één lijn

NLP team op een lijn

Een team dat weet waartoe het bestaat. Dat handelt naar zijn belangrijkste waarden. En waarbij alle deelnemers gewaardeerd en gezien worden. Zo’n team werkt gemiddeld 5 x productiever.

Met deze 3 oefeningen, krijg je snel je team op één lijn.

Oefening 1: Op zoek naar je missie met het model van de Logische Niveaus

Hoe vaak vraag je je als team af hoe de acties bijdrage aan de missie of doelen van het bedrijf? Besef je welke bijdrage er van je verwacht wordt al team?

Vaak ben je als team meer bezig met wat je moet doen. Daarmee heb je volgens het NLP model van de Logische Niveaus van Dilts, alleen maar aandacht voor vaardigheden en gedrag.

Een goed functionerend team zorgt er voor dat alle niveaus congruent zijn met elkaar en dat de bijdrage van het team bijdraagt aan de doelen van de organisatie. Zie hieronder alle logische niveaus en bijbehorende vragen op een rijtje:

Logische Niveaus Vragen
Zingeving Waartoe dient het team? Hoe draagt dit bij aan de missie van het bedrijf?
Identiteit Wie zijn we als team?
Overtuigingen/waarden Welke waarden willen we als team nastreven?
Vaardigheden Over welke vaardigheden beschikt het team?
Gedrag Wat doet het team ?

 

Door je als team deze vragen te stellen kan je heel snel knelpunten blootleggen om ze vervolgens op het juiste niveau op te lossen.

Het uiteindelijke doel is de teamovertuiging: We kunnen het!

Oefening 2: Krijg je team op één lijn met de ultieme waarden top 5

Wat is het beste resultaat? Hoe werken we samen? Welke waarden vinden we belangrijk? Het is goed om het daar als team over te hebben. Waarden en overtuigingen zijn de onzichtbare sturing achter het zichtbare gedrag. De waarden binnen een team zijn een optelsom van de individuele inbreng: door het hier met elkaar over te hebben kan je tot een top 5 komen. Dat werkt als volgt:

Rangschik de top 5 waarden/doelen per persoon. Hoogstwaarschijnlijk krijg je allemaal verschillende top vijven.

Waar komen ze overeen? En welke waarden en doelen staan vaak op 1 en 2? Daaruit destilleer je een collectieve top 5 waarin iedereen wel een waarde van zichzelf in terugvindt.
In het beste geval heb je een heel krachtige top 3. Dat zijn de waarden waar je als team energie van krijgt.

En in hoeverre doorleven jullie als team de waarden? Geef een cijfer van 1-10 aan je waarden en bespreek waar het knelt: door dit bij elke vergadering te doen heb je een mooie barometer om dit te toetsen.

Teamoefening 3 (niet NLP, wél heel waardevol): vertel meer over jezelf

Laat de waterlijn zakken. Creëer een sfeer waar veiligheid en openheid is, door ervaringsverhalen te delen. Iedereen heeft zijn of haar levensloop met bijbehorende uitdagingen. Door meer te leren horen over elkaars omstandigheden, kan je sommige eigenschappen ineens veel beter plaatsen. En het maakt de teamleden milder naar elkaar.

In een goed functionerend team telt iedereen en mag iedereen er zijn met zijn of haar verhaal. Iedereen die zich verschuilt achter een muurtje, wil gevonden worden. Iedereen wil contact.


Dit waren 3 oefeningen waar je snel resultaat mee bereikt. Maar NLP is nog veel meer, en kan een waardevolle toevoeging zijn in de ontwikkeling van jouw team. Op zoek naar een goede partner voor teamontwikkeling? Neem contact met ons op, we bespreken graag samen de mogelijkheden.

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach