NLP vooronderstelling 2 – Het effect van je communicatie is de respons die je krijgt

NLP vooronderstelling 2 – Het effect van je communicatie is de respons die je krijgt

In deze blog reeks Succes verzekerd met de NLP vooronderstellingen delen we elke week één van de NLP vooronderstellingen. De NLP vooronderstellingen zijn basishoudingen/ principes waarmee je met een frisse of andere blik naar een situatie, probleem of vraagstuk in jouw werk of leven kan kijken. En wie weet wat voor inzicht en succes jou dat oplevert!

 

Succes verzekerd met de NLP vooronderstellingen

Welke bril zet jij op om naar de werkelijkheid te kijken?

De NLP vooronderstellingen zijn een soort brilletjes waardoor je anders naar de werkelijkheid kan kijken. Brilletjes waardoor je: meer begrip kan opbrengen voor de ‘waarheid’ van de ander, je jouw communicatie effectiever kan maken, je in mogelijkheden kan denken en je fouten maken als onderdeel van succes kan zien. Met de vooronderstellingen in je zak kun je in de communicatie zaken anders gaan zien en horen. Kortom, met een verruimde blik naar de wereld kijken. Ben jij er klaar voor om je blik te verruimen? Lees dan verder!

 

NLP Vooronderstelling 2: Het effect van je communicatie is de respons die je krijgt

Wanneer je boodschap ( weer) niet goed over komt..

Misschien ken je het wel, je vraagt aan een collega om een taak van je over te nemen of iets voor je te doen. Hij zegt dat hij het begrijpt en vervolgen doet ie totaal iets anders! Een beetje geïrriteerd leg je het iets harder en met meer nadruk nogmaals uit, want het is belangrijk…. En weer doet ie wat anders! Zucht…. Dan doe ik het zelf wel, denk je. Blijkbaar is jouw collega niet degene aan wie jij hulp moet vragen als je het druk hebt, hij begrijpt jou toch niet…

….En misschien herken je hier ook wel een gesprek met je partner of vriend(in) in: je had het toch zo duidelijk gezegd en dat nog begrijpen ie je niet. Dat je denkt …..laat maar..

Of trek je nu misschien per ongeluk de verkeerde conclusie…? Voor hoeveel procent ben jij eigenlijk verantwoordelijk voor het effect van jouw communicatie? Misschien geen 100%… En: voor hoeveel procent neem jij verantwoordelijkheid voor het effect van jouw communicatie? Mogelijk zou het wel eens interessant kunnen zijn om de NLP-vooronderstelling ‘het effect van je communicatie is de respons die je krijgt’ hierop los te laten.

 

Het effect van je communicatie is de respons die je krijgt

NLP vooronderstelling 2 - Het effect van je communicatie is de respons die je krijgtKort gezegd betekent deze vooronderstelling: de waarde van jouw communicatie wordt bepaald door de reactie die je erop krijgt. Want, wat je ook zegt of doet, de reactie die je krijgt geeft aan of je bedoeling is overgekomen. Als je niet de reactie krijgt die je wenst of verwacht of het gevoel hebt dat je niet begrepen wordt, dan kun je daar natuurlijk geïrriteerd of onzeker door raken en de oorzaak bij de ander leggen. Echter hoe succesvol jij bent in het overbrengen van jouw boodschap hangt grotendeels af van hoe de boodschap wordt ontvangen. Hoe ‘goed’ jij communiceert wordt bepaald door ‘het effect’ van jouw communicatie.

Met andere woorden: als jij met jouw communicatie niet bereikt wat je wilt bereiken dan heb jij de mogelijkheid om jouw communicatie aan te passen. Hierdoor krijg je veel meer invloed op het effect van jouw communicatie op de ander. Hoe zou je je communicatie dan zo aan kunnen passen aan die ander, dat je wel de gewenste reactie krijgt? Deze vooronderstelling daagt je uit om heel nieuwsgierig te zijn naar de ander. Wat speelt er bij hem of haar, wat drijft hem of haar, welke woorden, gebaren en intonatie of spreektempo passen bij de ander? Hoe kun je je communicatie zo laten aansluiten bij het wereldmodel van de ander (zie: NLP vooronderstelling 1: Respecteer het model van de wereld van de ander) dat deze kan zien, horen, voelen en begrijpen wat je bedoelt? Zodat jouw communicatie nog waardevoller en effectiever wordt! En jij je ook beter begrepen en gehoord voelt door de ander.

 

Hoe werkt het voor jou?

Wat komt er in jou op na het leven van deze blog? Wat betekent ‘het effect van de communicatie is de respons die je krijgt’ voor jou? In welke context of situatie zou het misschien wel eens heel interessant zijn om de waarde van jouw communicatie te vergroten om meer impact te maken? Laat het ons weten via een reactie op deze blog.

 

Volgende week: de NLP-vooronderstelling Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds

 


Eveline van der Horst is NLP trainer bij o.a. onze opleidingen NLP Leiderschap Visie en Communicatie, NLP Business & Leiderschap Practitioner en NLP Business & Leiderschap Master Practitioner. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar de pagina’s van de betreffende trainingen of stel je vraag aan Eveline (vermeld: mijn vraag aan Eveline is :).

Kantoorcoördinator JBBX