NLP Master Practitioner – Metaprogramma’s

NLP Master Practitioner – Metaprogramma’s

Eveline van der HorstIn de NLP Master Practitioner leer je alles over je eigen voorkeursprogrammering en die van een ander: de metaprogramma’s.

 

Jij bent Uniek

Jij bent uniek, zoals jij is er maar een op deze wereld. En, tegelijkertijd, zijn niet alle aspecten van jouw gedrag uniek. Dat is je vast niet ontgaan… In sommige opzichten herken je jezelf waarschijnlijk heel duidelijk in anderen. En, in sommige opzichten ervaar je juist een wereld van verschil tussen jou en sommige mensen om je heen. Elk mens heeft bepaalde, mentale, fysieke en psychologische voorkeuren in gedrag ontwikkeld gedurende zijn of haar leven. Dat soort gedrag waarvan anderen kunnen zeggen: “Dat is typisch iets voor jou om dat te zeggen of te doen”. Of gedrag waarvan jij zelf zegt: “Zo ben ik nu eenmaal”.

 

Hoe denk jij?

Ben jij iemand die het glas meestal ‘half vol’ aantreft of vaker juist een glas ‘halfleeg’ treft? En denk jij na een werkdag vooral aan wat er niet is gedaan of juist aan wat er allemaal wel is gelukt? En hoe werkt dat bij jou als jij met iemand samenwerkt? Deel jij graag verantwoordelijkheid met iemand anders en vind je het fijn om samen te werken, of ben je misschien liever in je eentje verantwoordelijk voor iets en werk je bij voorkeur alleen? En focus jij bij voorkeur op het doel of het resultaat of vind je het samenwerken met de mensen of hoe het proces loopt (nog) veel belangrijker? En hou jij van details of ben je meer van de globale lijnen? En hoe weet jij eigenlijk of je iets ‘goed gedaan’ hebt? Vertrouw je op je eigen waarneming of wat een ander vindt of zegt van het resultaat? En hou jij graag mogelijkheden en opties open waardoor je alle kanten uit kan gaan of geef je de voorkeur aan het volgen van een bepaalde procedure met opeenvolgende stappen zodat je af kan maken waar je aan begonnen bent?

 

Je metaprogramma’s aan het werk

Al deze bovenstaande voorbeelden gaan dus over al die voorkeuren die jij en de mensen om jou heen hebben. Oftewel over kenmerkende denk-, doe-en voelpatronen die mensen hebben in een bepaalde situatie of context. Binnen NLP worden deze kenmerkende patronen ook wel metaprogramma’s genoemd. De metaprogramma’s hebben invloed op de bril waarmee we de wereld in kijken. Ze worden heel vroeg in ons leven gevormd en bepalen, veelal onbewust, ons voorkeursgedrag in bepaalde contexten of situaties.

 

Verbeter je communicatie

Door inzicht te krijgen in (je eigen) metaprogramma’s en die van de ander, kun je er rekening mee houden in je communicatie en gedrag. Hiermee kun je miscommunicatie of irritatie voorkomen. Door in een gesprek iemands verbale en non-verbale communicatie goed te observeren, kun je inzicht krijgen in iemands metaprogramma’s en daarop je communicatie aanpassen.

 

De NLP Master Practitioner

In de NLP Master Practitioner, het vervolg op de NLP-practitioner, gaan we uitgebreid in op de metaprogramma’s. Je leert de verschillende metaprogramma’s herkennen in verbale en non-verbale communicatie. Ook krijg je inzicht in jouw eigen metaprogramma profiel in een bepaalde context en leer je hoe je, door aan de knoppen van jouw metaprogramma’s te draaien in een bepaalde situatie, effectiever of meer ontspannen kunt zijn. Tenslotte leer je ook hoe je door middel van vragen en door jouw gedrag aan te passen aan de metaprogramma’s van de ander, de ander zijn metaprogramma’s kunt beïnvloeden. Tenslotte leer je hoe je ook het metaprofiel van een ander kan uitvogelen en hoe je je daar aan kan aanpassen. Leerzaam voor jou en de ander!

 

Wil je meer weten?

Wil je meer informatie over onze NLP Master opleiding ga dan naar onze website.

 

Eveline is de hoofdtrainer van de NLP Master Practitioner.