NLP techniek uitgelicht: oorzaak – gevolg

NLP techniek uitgelicht: oorzaak – gevolg

De uitdrukking: ‘aan de kant van de oorzaak staan,’ wordt in de NLP veelvuldig gebruikten is dan ook een van de meest belangrijke uitgangspunten bij effectieve verandering.

Mensen die aan de kant van de oorzaak staan, zijn ervan overtuigd dat zijzelf invloed kunnen uitoefenen op datgene wat zij in het leven creëren en weten dat zij zelf de wereld op een bepaalde manier aan zichzelf weergeven. Zij gaan ervan uit dat de oplossing voor veel problemen in een nieuwe en andere manier van waarnemen en denken ligt.

Een van de bewegingen die deelnemers aan NLP-trainingen maken is om nog meer aan de kant van de oorzaak te gaan staan. Als metafoor kun je je afvragen: ‘Stel dat je jouw leven als een bus ziet, zit je dan achter in de bus en geef je het stuur uit handen, of heb je het gevoel dat je voorin zit en zelf het stuur in handen hebt?

De basisvoorwaarde voor het maken van echte verandering en het behalen van succes, is dat mensen bereid zijn om aan de kant van de oorzaak te gaan staan. Het is hierbij zelfs interessanter om de overtuiging te hebben dat jij je eigen handelen zelf kan beïnvloeden, dan dat je precies weet welke achtereenvolgende stappen er genomen moeten worden.

In onderstaande filmpje geeft onze trainer Herman Cornet een korte uitleg over deze NLP basis vooronderstelling.

Zou jij ook wel meer aan de kant van de oorzaak willen staan? Zodat jij veranderingen makkelijker maakt? Of nog succesvoller kunt worden in werk of privé? Dan zijn de persoonlijk leiderschapstrainingen van JBBX precies iets voor jou. Kijk hier voor de driedaagse training Leiderschap, Visie en Communicatie. Een snelle en praktische training waarin je de basis van de NLP methodiek onder de knie krijgt en leert wat je concreet aan jouw recept voor succes kunt toevoegen.

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach