Zin in de zomer; tijd voor bezinning

Zin in de zomer; tijd voor bezinning

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Dit jaar ziet jouw vakantie er wellicht helemaal anders uit dan normaal. Misschien ben je gewend om in de zomer een verre reis te maken en is dat nu niet mogelijk. Of is er financieel veel voor je veranderd waardoor je besluit thuis te blijven. Ook heerlijk.  Wat je ook doet en waar je ook heen gaat deze zomer, hopelijk ga je op reis in en met jezelf.

Op reis in jezelf

De zomer is dé tijd voor bezinning. Even loskomen van je dagelijkse routine, van je dagelijkse werkzaamheden. Om te kunnen vertragen, reflecteren en bezinnen. Juist nu, na deze intensieve maanden waarin de coronacrisis ons leven op scherp heeft gezet is het nog meer dan ooit van belang om de balans op te maken van wat er nou eigenlijk is gebeurd en wat dat voor jou betekent in je leven. Zodat je na de zomerperiode met hernieuwde focus en energie aan de slag kunt gaan. En je oude patronen en ineffectief gedrag achter je kunt laten en nog scherper weet waar je voor wilt gaan.

Wat is bezinnen eigenlijk?

Volgens de Van Dale betekent ‘bezinnen’: nadenken, iets overdenken of van gedachten veranderen. Google geeft daarnaast een heleboel synoniemen voor het woord bezinnen:
afwegen, beraden, bespiegelen, broeden, denken, doordenken, filosoferen, herkauwen, mediteren, mijmeren, overpeinzen, overwegen, peinzen, prakkiseren, reflecteren, speculeren, stilstaan, theoretiseren, zich bedenken… Een bijzonder rijtje woorden. Bezinnen is dat ook echt allemaal. Hoe vaak neem jij de tijd voor jezelf om dit te doen?

Bezinnen, hoe doe je dat?

Een andere belangrijke vraag is ook, hoe doe jij dat? Hoe neem jij de tijd voor zelfreflectie? Er zijn namelijk zoveel manieren om te bezinnen. Om open en nieuwsgierig het onderzoek in jezelf te starten. Welke vragen stel jij dan jezelf?

Wij helpen je graag op weg met een aantal ‘bezinnings’vragen voor een goed gesprek met jezelf op een lome zomeravond:

Wat heeft de afgelopen periode met je gedaan?
Wat vond je fijn en wat vond je ingewikkeld?
Wat heb je geleerd?
Welke talenten of kwaliteiten zijn er (nog meer) naar voren gekomen?
Waar word je echt blij van in je leven?
Welke verlangens zijn vervuld en welke juist niet?
Welke emoties hebben je geholpen en welke hebben je dwars gezeten?
Waar wil je afscheid van nemen?
Wat wil je in je leven verwelkomen?

Een goed gesprek met jezelf

Schrijf de antwoorden op deze vragen eens op. Wat ervaar je hierbij? Wat zeggen de antwoorden je? En misschien is het zelfs heel verhelderend en verbindend om ze te bespreken met je reisgenoot, partner, vriend of vriendin. Soms heb je nou eenmaal iemand anders nodig om een goed gesprek met jezelf te hebben. Want als je andere vragen stelt, krijg je automatisch andere antwoorden.

Dus, waar je ook naartoe gaat deze zomer, denk eraan dat je jouw bezinningsvragen meeneemt. En denk er vóóral ook aan dat je jouw eigen ruimte voor bezinning néémt. Gun jezelf tijd voor bezinning.

We zijn heel nieuwsgierig naar de vragen die jou helpen om te bezinnen. Heb jij andere, interessante, onverwachte of grappige bezinningsvragen? Deel deze met ons, in de reacties of per mail, zodat we met elkaar een nog mooiere reis kunnen maken deze zomerperiode. En we allemaal weer met frisse energie het najaar in kunnen gaan.

Heb een mooie vakantie!

Het team van JBBX

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je deze zomer nóg meer in verbinding komen met jezelf? Schrijf je dan nu in voor onze NLP Online Zomer Academie. Een online workshop van 2 uur waarin we met behulp van diverse NLP technieken stilstaan bij jou.

Kantoorcoördinator JBBX