Vrijheid en andere waarden

Vrijheid en andere waarden

Jan Bart BrockhuisDat we interessante tijden beleven, dat is wel zeker! Ik ben als ‘parttime homeschooler’ flink aan de gang geweest, veel in de duinen gelopen en veel met mijn gezin opgetrokken. Met JBBX is dat vooral de vraag: ‘hoe ‘zijn’ we een bureau voor ontwikkeling in deze tijd met alle beperkingen?’. Het is een interessante weg, waarbij ik steevast bots tegen wat er allemaal NIET kan. En dat is voor mij als oplossingendenker wel een uitdaging…

Om nog maar niet te spreken over iets moeten, door een ander opgelegd. Op een wat diepere laag ben ik natuurlijk ook ondernemer geworden om me vrij te voelen: als ik goed rekening houd met opdrachtgevers, deelnemers en mijn mensen, dan kan er veel. Nietwaar? En deze situatie legt vrij harde kaders op. Zo kunnen we sinds 16 maart niet fysiek in een groep training geven. En al lukt het om hele positieve impact op het ontwikkelingsproces van deelnemers te hebben, een videocall is niet hetzelfde. Zoals Ben Tiggelaar onlangs opmerkte in zijn NRC-column over een internationale manager die al jaren werkt zoals we nu allemaal werken: je kunt alle eenvoudige en dagelijkse dingen online bespreken, voor andere interacties zoals conflicten en verdieping van de relatie heb je elkaar te zien.

Sommige van mijn mensen zijn er ook meer bedreven in dan anderen. En sommige interventies , daar hebben wij nog niet de manier gevonden hoe je die online doet met de kwaliteit die wij willen neerzetten (van opstellingen tot sommige NLP-structuren). Andere trainingsvormen, daar is het wellicht niet voor nodig om te reizen naar JBBX in Den Haag. En het belangrijkste is nog wel: de groepsdynamiek, waar iedereen ook zoveel aan heeft in het groeiproces, die is toch wel gekortwiekt als je maar een stukkie van elkaar kunt zien/voelen/meemaken.

Waarden op elk niveau van bewustzijn

Vrijheid en persoonlijke ontwikkeling, dat zijn waarden op niveau’s 4/5 in het briljante model van Richard Barrett. Dat bouwt voort op de welbekende piramide van Maslow, die zegt dat je pas aan ‘zelfactualisatie’ kunt doen als je eerst alles op andere niveau’s op orde hebt. Dus dat je je veilig, gezond en zeker voelt, ergens bijhoort en dat je je erkend voelt: die noemt hij ‘ego-behoeften’. En dat er dan pas ruimte ontstaat om te onderzoeken wat je wellicht nog meer wilt ontdekken over jezelf of waar je iets wilt bijdragen. En dat is ook goed merkbaar, dat mensen door het dagelijkse salvo aan coronaberichten en economische rampspoed vooral met hun bewustzijn op deze onderste niveau’s bezig zijn. Of in andere landen, waar de lockdown mensen rechtstreeks bedreigt in hun bestaan: daar heb je weinig aan persoonlijke ontwikkeling.

Visionairs zien de mogelijkheden om een nieuwe wereldorde te creëren met deze crisis als geweldige kans. Zullen mensen in staat zijn om voorbij hun ego-behoeften te kijken? Lukt het om naast de korte-termijnfocus van ‘behoud’ ook lange-termijn te kijken wat er nodig is in bedrijven en samenlevingen? In elk geval is het groeien in bewustzijn meer dan ooit nodig. En vaak voel je je er beter van dan in ‘crisismodus’ te blijven. Het is bewezen dat je andere stofjes aanmaakt en je zo gelukkiger voelt en effectiever bent.

Vrijheid om bij elkaar te komen?

Als je zo uitzoomt, dan is de crisis voor JBBX, of je wel of niet in een online, blended of fysieke sessie bij elkaar komt wel klein gedacht. En natuurlijk is het belangrijk dat wij ons ook ontwikkelen. Hoe mooi is het dat er een online retraite is voor mensen die daarin een stap willen maken? Of dat we onze basis leiderschaps-nlp-training in een mooie mix van online en fysieke bijeenkomst samenbrengen? De vrijheid om bij elkaar te komen wordt nog beperkt, maar stap voor stap gaan we de ruimte weer vinden. En houden we ons aan de regels. Een aspect hiervan is de terughoudendheid van sommige bedrijven om trainingen in bewustzijnsgroei weer toe te laten voor hun mensen. Daar hebben we nog wel iets te doen. Samen een verantwoorde manier vinden om dit essentiële proces van persoonlijke en organisatiegroei te laten plaatsvinden. En dan doen wij ons best om de vorm (online, fysiek of een mix) daar zo goed mogelijk bij te laten passen.

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach