Faciliteren van Systemisch Werk – Jezelf en anderen verder helpen

Faciliteren van Systemisch Werk – Jezelf en anderen verder helpen

Wat kan Systemisch Werk voor jou als coach of manager betekenen? Erica Gasseling heeft haar eigen coachpraktijk en volgde onze opleiding ‘Faciliteren van Systemisch Werk’. In dit blog vertelt ze wat ze heeft geleerd en hoe de opleiding haar verder heeft geholpen op persoonlijk en zakelijk vlak.

Als coach blijven ontwikkelen

“Ik ben een enthousiast persoon die van ontwikkeling houdt. Al eerder was ik in aanraking gekomen met Systemisch Werk. Wat ik zag verraste me en vond ik bijna magisch. Een van de redenen voor mij om een opleiding te gaan doen heeft te maken met mijn behoefte om de structuur en de ordening te snappen. Via, via kwam ik bij JBBX terecht. Je gaat tijdens de opleiding Faciliteren van Systemisch Werk aan de slag met familie- en bedrijfsopstellingen. Het lukt me goed om me te identificeren met de vraag van de persoon. Ik merkte wat het met me deed en wat het deed met de persoon die een vraag had. Systemisch Werk is in mijn ogen een kunde en geen kunstje. Als begeleider moet je de kunst van het begeleiden verstaan. Ik beleefde het als een soort van ‘gave’ om te kunnen doen.”

Een opstelling maakt iets zichtbaar wat onzichtbaar is

“Het doen van opstellingen helpt mij om situaties en vraagstukken duidelijk te maken. Ook zie ik de dynamieken beter tijdens mijn gesprekken met mijn coachees. Ik denk dat een opstelling iets zichtbaar kan maken wat onzichtbaar is. Onlangs had ik een vraagstuk over iets wat er speelde tussen mijn coachee en opdrachtgever. Door dit in een opstelling te plaatsen, werd duidelijk dat ik teveel verantwoordelijkheid op mijn schouders nam die niet bij mij maar binnen de afdeling hoorde te liggen. Ik voelde dat wel zo maar ik handelde er nog niet naar. Door de opstelling kreeg ik taal die ik kon gebruiken naar mijn opdrachtgever toe. Dat voelde uiteindelijk prima. En dat is fijn”.

Patronen worden duidelijk

“Een onderdeel van de opleiding was de oefening; vader dochter, vader moeder relatie. Hoe voelt het om naast je moeder te staan óf met de ruggen tegen elkaar te staan? En wat gebeurt er als je je omdraait? Wat zie je dan en hoe verhoud je je tot de ander? Je krijgt meer duidelijkheid over je herkomst en wat je vanuit het verleden meedraagt in je leven. Ik heb toen ook de relatie met één van mijn dochters opgesteld. Omdat ik wilde weten hoe ik haar, als moeder, het beste kan helpen. Ik voelde duidelijk de liefde voor elkaar. En hoe zij mij ziet als moeder met mijn sterke én zwakke kanten. Ik kwam erachter dat loslaten lastig voor mij is, maar dat dit wel nodig is om mijn dochter te helpen.
Een ander onderdeel van de training, is het mannelijke en vrouwelijk deel in jezelf. Deze oefening maakt zichtbaar wat je als mens makkelijk laat zien en minder makkelijk laat zien. Wat probeer je te beschermen en wat maakt je kwetsbaar? Het uiteindelijke effect van een dergelijke oefening laat zich pas later zien. Belangrijk is dat je erop vertrouwt dat het zichtbaar wordt als je het tijd en aandacht geeft.”

Een andere aanpak na de training ‘Faciliteren van Systemisch Werk’

“Systemisch Werk is voor mij heel nuttig. Ik denk dat het belangrijk is dat je zelf ontdekt of deze methodiek bij je past als coach, trainer en/of begeleider van teams. Ik heb intussen mijn eigen aanpak ontwikkeld om Systemisch Werk toe te passen. Ik doe dit in kleine groepjes (3 -5 personen) en in mijn individuele coaching. Als de mens met zichzelf in dialoog gaat en goed ziet wat er is, wat je wil behouden en loslaten, dan komt het antwoord vaak vanzelf. We kunnen veel met ons ratio bedenken, maar dat wat er daadwerkelijk is, wordt vanzelf zichtbaar”.

Geschreven door: Lisette van Geest


Over de opleiding ‘Faciliteren van Systemisch Werk’ van JBBX

Deze opleiding is voor mensen die zelf meer met systemische dynamieken willen doen op hun werk. Voor managers, teamleads, HR professionals of coaches die willen begrijpen hoe ze mensen effectiever samen kunnen werken. Tegelijkertijd leer je heel veel over jezelf en je eigen patronen.
De training wordt onder andere gegeven door Annelous de Vin, die al 20 jaar veel impact met dit werk creëert. Echt een aanrader!

Nieuwsgierig geworden wat de opleiding ‘Faciliteren van Systemisch Werk’ voor jou als coach kan betekenen? En wil jij meer informatie? Klik hier voor meer informatie. Of stuur een bericht via onze contactpagina. En wij nemen zo snel mogelijk contact me jou op.

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach