Faciliteren Systemisch Werk – leren door te doen

Faciliteren Systemisch Werk – leren door te doen

Een opstelling? Wat is dat precies? En wat kan je er nu mee in de praktijk? Je ziet het steeds vaker voorbij komen en steeds meer mensen zijn hier mee bezig. Bij de opleiding Faciliteren Systemisch Werk van JBBX is werken met opstellingen de rode lijn. Remko Koppe, onlangs verhuisd naar Vlaanderen en begonnen als ZZP’er Business Controller, heeft deze training gevolgd. In onderstaand interview vertelt hij waarom hij de training is gaan volgen en wat hij heeft geleerd. Ook vertelt hij wat een opstelling nu precies is en wat je er mee kan doen in de praktijk.

Wat is de reden dat je de opleiding Faciliteren Systemisch Werk hebt gevolgd?

“In het verleden heb ik veel familieopstellingen gedaan. Omdat ik het zelf graag in de praktijk wil uitvoeren ben ik de opleiding Systemisch werken bij JBBX gaan volgen. Het doen van systemisch werk vind ik erg interessant. Ook is het nuttig om toe te kunnen passen in de praktijk, zodat je jouw cliënt op een simpele manier inzicht kan tonen. En wellicht ga ik op een later moment mijn eigen praktijk opzetten, waarbij systemisch werk ingezet kan worden ter ondersteuning van het coachen van de persoon of teams”.

Opstellingen, je hoort het heel vaak maar wat is het nu precies?

“Familie- en Organisatiedoelstellingen geven je de mogelijkheid om jouw interne beeld van een situatie zichtbaar te maken. In het leven kom je vele problemen tegen. Dit kan zijn in relationele sfeer, zoals bijvoorbeeld met je partner een vriend of met een collega. Maar het kan ook een gebeurtenis zijn, die zich continu herhaalt en wat tegen je werkt. Tijdens een familie- of organisatieopstelling kijken we wat er precies gebeurt in zo’n situatie. Dit doen we door middel van representanten, oftewel mensen die anderen vertegenwoordigen. Als voorbeeld; stel je trekt altijd partners aan die aan je gaan lopen trekken en van alles van je willen en jij hebt daar last van. Wat gebeurt er dan? Je gaat zulke partners tegenhouden of vermijden. Deze situatie gaan we dan opstellen. We gaan de persoon opstellen, een partner en iemand die vermijdend is. De representanten laat je aan het woord om er achter te komen waar de persoon tegen aan loopt. Je gaat kijken waar het gedrag vandaan komt. Vaak komt dit óf bij je ouders vandaan óf bij je grootouders. Het komt in ieder geval vaak vanuit de familiesfeer, uit bepaalde gewoonte of gebeurtenissen die je vroeger hebt gezien. Door je hiervan bewust te worden, kan je de situatie zelf aanpassen door je gedrag om te draaien. Dus of je vergeeft diegene of je zegt tegen jezelf dat dit niet jouw gedrag is en je het bij de ander wil laten. Door deze handelingen schoon je het voor jezelf op”.

Wat heeft de opleiding jou gebracht?

“De interactie en de tussentijdse oefenmomenten waren voor mij heel nuttig. Bij deze opleiding is de plek in het gezin heel belangrijk. Hier hebben we uitgebreid de tijd voor genomen. Ik weet nu wat mijn plek is in het gezin en hoe het werkt als ik de familieopstelling wil toepassen op een cliënt of medewerker. De opleiding ‘Faciliteren Systemisch werken’ bestaat uit verschillende modules. Alles wat er tijdens een module aan bod kwam, hebben we geoefend met onszelf. Ik merkte dat dit voor mij de beste leerschool is”.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

“Iedereen kan deze opleiding volgen. Het doel voor mij was om het zelf privé en zakelijk toe te kunnen passen, zodat ik in de ondersteuning bij mijn partner en op de werkvloer problemen inzichtelijk kan maken. Bij de training van JBBX zaten voornamelijk cursisten die ook een zakelijk doel hadden, zoals voor hun eigen coachingspraktijk of in de aansturing en begeleiding van teams binnen organisaties”.

Waarom ben je de opleiding bij JBBX gaan volgen en wat vond je van de opleiding?

“In het verleden heb ik al eens trainingen gevolgd die gegeven zijn door Annelous van JBBX. Jan Bart kende ik van andere trainingen en heeft op mijn altijd een positieve indruk gehad. Het zijn echte professionals en mensenmensen waar ik me goed bij op me gemak voel, waardoor ik niet hoefde te twijfelen om mij voor deze training in te schrijven”.
“En wat ik ervan vond? Vooral de professionaliteit van JBBX vind ik erg goed. Je merkt dat het trainers zijn met veel ervaring. Ook de locatie in Den Haag was erg prettig. Een fijne ruimte met een mooie tuin. Alles was erg goed verzorgd en de lunches waren heerlijk”.

Geschreven door: Lisette van Geest


Meer weten over de opleiding Faciliteren Systemisch Werk van JBBX!? Klik hier voor meer informatie.

Kantoorcoördinator JBBX