Persoonlijk leiderschap – leidinggeven aan jezelf

Persoonlijk leiderschap – leidinggeven aan jezelf
Wat is Leiderschap?

Er zijn vele definities, waar vaak wel een kern van waarheid in zit. Sommige mensen denken dat het over leidinggeven gaat: dat is ook zo. En het gaat vooral over leidinggeven aan jezelf. Als je het af zou pellen, dan kom je toch bij wie je werkelijk bent en wat je hier komt doen in dit leven. Het gaat over ons echte zelf: wie is dat?

Jezelf leren kennen

Toen ik ooit begon met trainingen Authentiek Leiderschap bij Marieke de Vrij, zo’n 20 jaar geleden, had ik het idee dat ik mezelf aardig kende. Nu weet ik meer dan ooit over mezelf en ik weet dat er nog veel meer is te ontdekken, op alle lagen. Zo heb ik ook ontdekt dat ik ‘mezelf weggegeven heb’ , meerdere keren. Door te doen wat verwacht werd, zonder bij mezelf te checken. Door outside-in te denken over hoe ik wilde leven. Door veel te doen, terwijl de stilte in mezelf ook zo’n rijke bron is. En ik weet dat inside-out leven een grotere schat in zich heeft.

Handelen naar wie je bent

Persoonlijk leiderschap is handelen naar wie je bent. Dat is ook een uitdaging, want het kan betekenen dat niet iedereen dat (jou dus) meteen ziet zitten en er dan toch bij blijft. De enorme inspiratie van Dr Edith Eva Eger, die Auschwitz overleefde en daarna een zeer menswaardig en indrukwekkend bestaan heeft ontwikkeld, wil ik graag delen. Zij ziet het leven als een geschenk waarin je kunt zijn wie je werkelijk bent. Dat is niet eenvoudig en vereist moed: doodgaan is makkelijker dan leven zegt ze. Of echt leven.

Ik zag bijgaand fragment doordat de schrijver van het boek ‘De Taal van Transitie’, Jakob van Wielink, het had gedeeld (indrukwekkend boek trouwens). Prachtig zeg, als je toch zo voluit kunt leven! En dat kunnen we allemaal, en vaak is er nog wat af te pellen en te onderzoeken.

Op welke manier kom jij dichterbij jezelf? Hoe bouw je ‘persoonlijk leiderschap’ en de ontwikkeling daarvan in je leven in?

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach