Opleiding Professioneel Coachen: inzicht in wie je bent als coach

Opleiding Professioneel Coachen: inzicht in wie je bent als coach

We spraken met  Adwin over zijn ervaring met de opleiding Professioneel Coachen. Adwin is Scrum Master van drie teams bij KPN. Hij is vader van 2 volwassen kinderen en in zijn vrije tijd doet hij aan boksen. 

 

Adwin over de opleiding Professioneel CoachenWat is de reden dat jij de opleiding Professioneel Coachen bent gaan doen?

Ik koos voor deze opleiding om handvatten te krijgen om mensen professioneel te kunnen coachen, om ze vanuit hun intrinsieke motivatie te begeleiden in hun ontwikkeling. Er waren ook deelnemers die kozen voor deze opleiding vanuit hun ambitie om als ZZP’er coach te worden, ik koos ervoor vanuit mijn rol als coach, mentor en facilitator van mijn teams.

 

Welke aspecten van de opleiding vond je het meest waardevol?

Het meest waardevolle vond ik dat ik het geleerde uit de opleiding meteen in de praktijk kon toepassen in mijn teams.

Wat ik ook gedurende de opleiding heb ontwikkeld, is mijn eigen coachstijl. Iedereen coacht toch weer net even anders. Het was zeer waardevol te ervaren hoe andere deelnemers dat doen. De diversiteit in de groep is daarbij belangrijk, iedereen brengt zo zijn eigen vraagstukken in en ervaart toch andere dingen.

Het deel met de familieopstellingen heeft me veel gebracht: wonderlijk hoeveel inzichten het systemisch perspectief geeft.

Verder was de groep heel hecht en was er een goede klik met alle drie de trainers.

 

Wat heb je geleerd bij de coach opleiding?

Als professioneel coach heb ik geleerd dat je eerst jezelf moet begrijpen voor je anderen kunt begeleiden. Ik heb ook geleerd om niet alles op mezelf te betrekken en eerst even uit te zoomen: ik kijk nu wat er werkelijk gebeurt en kan dan de dynamiek in de teams herkennen.

Iedere persoon die je coacht is uniek en verdient een unieke aanpak: niet elk model is op iedereen van toepassing. En iemand moet natuurlijk wel gecoacht willen worden, er moet een duidelijke coachvraag zijn, anders werkt het niet. Ik zeg het tegenwoordig ook eerlijk als ik iemand niet kan helpen, dat heb ik ook geleerd in de opleiding.

 

Welke verschillen merk je bij jezelf en bij je omgeving voor en na de opleiding?

Er zijn veel verschillen, zowel thuis als op mijn werk. Mijn levensverhaal is de rode draad geworden, met je verhaal leef je je leven opnieuw.
Ik laat me nu leiden door mezelf, dat kan alleen door dicht bij mezelf te blijven, in mezelf te geloven en me niet door externe factoren te laten beïnvloeden. De opleiding was een bevestiging daarvan.
In mijn teams doen we bijvoorbeeld feedforward en feedback sessies, ik heb daar mooie complimenten over mezelf gekregen.

 

Waarom zou je de opleiding Professioneel Coachen van JBBX aanraden?

De opleiding geeft je veel inzicht in wie je bent als coach en wat je als coach kunt betekenen voor de ander. De opleiding is erg goed opgebouwd: per blok is er een nieuw onderwerp, waardoor je je steeds meer verdiept in de verschillende aspecten van het coach vak.

 

Wil je nog iets toevoegen?

De opleiding is ook een enorme ontdekkingsreis geweest. Tot mijn verbazing was het alsof ik mezelf terugvond door alle oefeningen die we tussendoor hebben gedaan. De opleiding geeft een mooi inzicht in wie je bent en waar je vandaan komt, dat is heel duidelijk terug gekomen. Dat kwam door het vertrouwen in de groep en door de professionele begeleiding van de trainers.

 


 

Adwin heeft de opleiding professioneel coachen gedaan bij JBBX en past de inzichten nog dagelijks toe in zijn werk bij KPN. Wil je meer weten over deze opleiding? >> Hier lees je meer. Of neem contact met ons op zodat we samen met jou kunnen kijken of deze opleiding iets voor jou is.

 

Business Development / Trainer / Coach