NLP techniek uitgelicht: Oogpatronen

NLP techniek uitgelicht: Oogpatronen

De grondleggers van NLP, Richard Bandler en John Grinder, ontdekten dat in onze oogbewegingen patronen verborgen liggen die aansluiten bij onze representatiesystemen: hoe wij de wereld waarnemen en aan onszelf weergeven. De beweging van iemands ogen laat zien welk intern representatiesysteem deze persoon heeft: we noemen dat visueel, auditief of kinesthetisch. Oftewel met beelden, met klanken, of meer vanuit het gevoel.

Verticale oogbewegingen

Wanneer iemand in gedachten zich een beeld herinnert of creëert (construeert), bewegen daarbij de ogen naar boven, naar het visuele gebied. Bij het herinneren of creëren van een geluid, bewegen de ogen horizontaal naar links of rechts binnen het auditieve gebied. Voor het herinneren en ervaren van gevoelens én bij het voeren van een interne dialoog, gaan de ogen naar beneden.

Horizontale oogbewegingen

Naast deze verticale oogbewegingen zijn er ook horizontale oogbewegingen. Als men zich beelden, geluiden of gevoelens herinnert, gaan de ogen naar rechts.
Bij voorstellingen en fantasieën (constructies) gaan de ogen naar links. Deze horizontale oogbewegingen heet ook wel ‘normaal georganiseerd’ en geldt voor ongeveer 80% van de mensen. In onderzoek van Robert Dilts ontdekte hij dat 20% van de linkshandige mensen de oogbewegingen van de constructie en de herinnering zijn omgedraaid.

De oogpatronen op een rijtje

Bij een “normaal georganiseerd’ persoon en kijkend naar de persoon tegenover je.

OogpatronenVisuele constructie (VC): beelden van dingen die men niet eerder heeft gezien. Vraag: hoe zou je huis eruit zien wanneer die geel was?
Visuele herinnering (VH): dingen die je eerder hebt gezien, beelden uit je herinnering. Vraag: Welke kleur had je kinderkamertje vroeger?
Auditieve constructie (AC): geluiden verzinnen die je nooit eerder hebt gehoord. Vraag: hoe zou ik klinken wanneer ik de stem van Donald Duck had.
Auditieve herinnering(AH ): wanneer je geluiden of stemmen herinnert die je eerder gehoord of dingen die je eerder al eens tegen jezelf hebt gezegd. Vraag: wat was het laatste wat ik gezegd heb?
Kinesthetisch (gevoel) (K): bij het bepalen van je gevoelens kijk je gewoonlijk in deze richting. Vraag: hoe voelt het wanneer je een nat tapijt aanraakt.
Auditief digitaal(AD): in jezelf praten, interne dialoog. Vraag: kun je de belofte van trouw voor jezelf opzeggen?

Meer weten

Het herkennen van oogpatronen is een van de NLP technieken die je kan toepassen om gemakkelijker aansluiting te vinden bij de belevingswereld van de ander. Want hoe meer je dat doet, hoe meer contact er is en bereidwilligheid om naar elkaar te luisteren. Deze en andere methodieken komen in bod bij onze opleidingen NLP Leiderschap, Visie en Communicatie en NLP Bussiness en Leiderschap Practitioner.

Of wil je sparren met één van de trainers om te bespreken welke opleiding het beste bij je ontwikkelingsvraagstuk past? Laat dan hier je gegevens achter en we bellen je zo spoedig mogelijk terug.

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach