Systemisch werk: begrijp jij jouw diepere drivers?

Systemisch werk: begrijp jij jouw diepere drivers?

Jan Bart BrockhuisVandaag las ik een quote van iemand die ik zeer respecteer: Richard Barrett.

‘Waar je je mee identificeert bepaalt je denken’ of hij noemde het zelfs ‘domineert je denken’. Hij had het over je land, je werk, je imago. Zijn stelling: je kunt uit balans raken als je je identificeert met iets dat niet van jou is. Uiteindelijk kun je alleen in balans zijn als je je identificeert met je ziel. Jouw eigen ziel.

En identificatie kan ook met anderen zijn. Zoals de verwachtingen van anderen, het nest, de woonplaats waar je vandaan komt. Er zijn vele voorbeelden waarbij identificatie met iets wat je niet zelf bent, wel flink wat energie kost. Via Systemisch werk ben ik mij van een aantal van mijn eigen identificaties bewust geworden en kan ik daar nu ook op een andere manier mee om gaan. Zodat ze voor mij zijn gaan werken en veel minder energie kosten.

Een voorbeeld: de helper

Stel je voor: ik identificeerde mij vaak met de plek dat ik anderen ‘moest’ helpen. Ik maakte me groter en ging die ander bijna als vanzelf ondersteunen. Dat is natuurlijk mooi, maar het was geen vrije keuze. Ik heb dit zo geleerd in mijn systeem van herkomst: het gezin waar ik vandaan komt.

Zo op de ander gericht zijn, kán helpen in het coachen van iemand anders. Maar een redderssyndroom ligt ook op de loer. Waarbij ik het heel druk heb en mezelf uitput en de ander een tijdje vooruit komt, maar niet ‘autonoom’ wordt. Door via Systemisch werk te onderzoeken waarom coachen mij zoveel energie koste kwam ik dit redders-patroon op het spoor en de relatie met mijn systeem van herkomst. Via een aantal opstellingen heb ik hierin mijn eigen ‘plek’ gevonden. Nog steeds als helper en op een manier die echt van mij is.

Verborgen dynamieken onderzoeken en veranderen

Met Systemisch Werk onderzoek je dus de verborgen dynamieken die je in je patronen hebt die je dagelijks afspeelt: je gedrag. Je ontdekt waarmee jij je identificeert en de dynamieken eronder. Die zijn ontstaan toen je jonger was of zelfs heel jong, voordat je taal tot je beschikking had. Best kans dat er veel onbewust is gebeurd, uit loyaliteit naar je ouders of anderen. En daar stopt het niet. De kracht van Systemisch werk ligt juist in het veranderen van deze dynamieken, daarin jouw eigen authentieke plek te vinden en daar naar te gaan handelen.

Basisopleiding Systemisch Werken

In onze razend interessante (al zelf ik het zelf) Basisopleiding Systemisch Werken ga je op onderzoek naar de belangrijkste patronen. In 10 dagen ontdek je buitengewoon veel over jezelf! De opleiding helpt zeker bij wie je bent als persoon, maar ook in je werk als leider, collega of bijvoorbeeld partner of ouder. >> Meer over deze opleiding lees je hier.

Wil je meer weten, je kunt altijd een adviesgesprek met ons plannen om te bekijken of dit iets is voor jou. >> Vraag hier een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Eigenaar / Team Facilitator / Trainer / Coach