Ben jij ook weer bezig een gewoonte te veranderen? En gaat het je lukken dit keer? Of ben je bang dat je net als velen na een aantal weken daarna toch weer terugvallen in het ‘oude’ gedrag? Als het zo gemakkelijk was om gedrag te veranderen, dan had je het toch allang gedaan?
Er is vaak meer nodig om onbewuste gewoontes, patronen, onhandig gedrag of terugkerende stemmingen te veranderen. NLP kan je daarbij helpen, als je het daarbij zelf ook echt wilt.
Wat zou jij willen veranderen?
Loopt alles precies zo je wilt? Behaal je de successen die je wilt en hebt je fijne contacten, voelt je je altijd gelukkig en gewaardeerd? Top! Blijft vooral doen wat je doet, want het werkt goed voor je!
En misschien heb jij wél iets dat je anders zou willen en op één of andere manier lukt het maar niet. Misschien wil jij wel…
… beter weten wat je precies wilt bereiken in je werk of je carrière of
… je zelfverzekerder voelen op je werk?
… met overtuiging en zekerheid kunnen presenteren
… meer balans tussen je werk en je privéleven hebben
Dan kan NLP je absoluut helpen!
Hoe saboteer jij jezelf nog?
Als je merkt dat je iets wilt veranderen, helpen NLP tools je om op een hele heldere en pragmatische manier te onderzoeken wat er op een diepere laag sturing geeft aan het onhandige gedrag, waardoor het je maar niet lukt om te veranderen. Dat kunnen bijvoorbeeld jouw gedachten, meningen of overtuigingen zijn die je saboteren. Een van die tools is het zie-je-wel model.
Het zie-je-wel model
Een helder model voor het onderzoeken van je eigen saboteurs is het zie-je-wel model. Als jij je bijvoorbeeld onzeker voelt als je een presentatie moet geven of tijdens een vergadering moet spreken, is het interessant om te onderzoeken welke gedachte je onzeker maakt. Misschien is het de overtuiging dat je niet goed voorbereid bent of gewoon niet duidelijk spreekt. Of misschien denk je dat je niet goed bent in het geven van presentaties. Als je dat denkt, dan zul je er waarschijnlijk ook weinig energie in stoppen. Je zult er alles aan doen om niet te hoeven presenteren of spreken in het openbaar. Je laat liever anderen de presentatie verzorgen. Waardoor je uiteindelijk weinig oefent in het geven van presentaties en dus ook niet veel positieve resultaten zult boeken. Met als eindconclusie: “Zie-je-wel! Ik kan niet presenteren!”
Jouw eigen sabotage-cirkel is daarmee rond. Door je hiervan bewust te worden kun je de stap maken om de cirkel van dit gedrag te doorbreken en te kiezen voor nieuw gedrag. De dingen anders aanpakken en doen, zodat je andere resultaten krijgt. Daar gaat het om.
Nieuwe gedrag wordt een succesvol patroon
Dat nieuwe gedrag heeft soms wel even de tijd nodig om weer een patroon te worden. Eén van onze cursisten heeft het als volgt verwoord: “Ik vind het zo fijn dat tijdens de training gezegd is dat het soms even wat tijd kost voordat je nieuwe gewoontes en nieuw gedrag gaat vertonen, want daarom ben ik ook na de training wel doorgegaan met het bewust reflecteren en anders gedragen. Ik begin het verschil steeds meer te merken.
Ik kan nu bijvoorbeeld makkelijker mijn kinderen loslaten en hun eigen pad laten gaan, in plaats van de bezorgde en dwingende moeder zijn die in hun nek hijgt.
Waar ik eerst gestresst de schooltas van mijn zoon ging zoeken als hij riep dat hij hem kwijt was, denk ik nu: Hé, dat is grappig. Hij is hem weer kwijt, en dan laat ik hem zelf zijn schooltas vinden. Het grootste voordeel is voor mij dat ik niet alles voor de ander hoef op te lossen en dat hij nu veel beter leert zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen.”
Pak de bron aan en zet jezelf in beweging
NLP kan je dus helpen om je bewuster te worden van de bron van je gedrag, zodat je de oorzaak ervan kunt aanpakken in plaats van telkens de gevolgen te ervaren en weg te poetsen.
Nieuwsgierig? Neem dan vooral contact met ons op, stel je vraag of doe gewoon mee!