Basisopleiding Systemisch Werk: Waardevolle inzichten om patronen te herkennen en bespreken

Basisopleiding Systemisch Werk: Waardevolle inzichten om patronen te herkennen en bespreken

We spraken Marc over zijn ervaring met de Basisopleiding Systemisch Werk. Marc is vader van 2 dochters, hij woont in Zoetermeer en werkt als coach voor KPN.

 

Marc over de opleiding Systemisch WerkWat is de reden dat jij hebt gekozen voor de Basisopleiding Systemisch Werk?

Na ruim 20 jaar sales ervaring en wat omzwervingen ben ik via het faciliteren van teaminterventies en een handvol opleidingen in het coach vak geraakt.
Tijdens mijn werk als coach merkte ik dat het fysiek werken tijdens een interventie heel veel meerwaarde biedt: gedrag en gevoel worden ineens zichtbaar en deelnemers kunnen makkelijker aangeven waarom ze zich in een bepaalde situatie zo gedragen. Juist hierdoor ging ik op zoek naar een methode waarin gedrag en gevoel nog beter zichtbaar werd, systemisch werk sprak mij door die combinatie aan.
Systemisch werk sluit perfect aan bij mijn werk als coach. De opleiding biedt mij naast de mogelijk me te specialiseren ook de mogelijkheid om me te onderscheiden als coach binnen KPN en welk inzicht ik daaraan toe kan voegen.

 

Waar gaat het bij systemisch werken vooral om?

Je komt bij jezelf tot nieuwe inzichten: waarom doe ik de dingen die ik doe? Zonder oordeel, gewoon omdat je het zo hebt meegekregen uit het verleden. En als je dan vindt dat je het anders wilt, dan heb je met systemisch werk een gouden inzicht in handen.
Het leert je ook om op een andere manier te kijken naar vraagstellingen van anderen. Op die manier ga je al snel om met de situatie waarin iemand iets ervaart, het leert je de juiste vraag te stellen. De methode blijft je ook bij, je schakelt automatisch terug naar systemisch inzicht om te kijken wat er daadwerkelijk speelt, om te komen tot een oplossing.
Je hebt, kortom, een methode ervaren om op een snelle manier inzichten te krijgen die op bepaalde vlakken veel waarde kunnen brengen.

 

Welk aspect van de opleiding vond je het meest waardevol?

Toen ik deze opleiding bij JBBX eenmaal had gevonden, bleek het mij nog veel meer te bieden dan alleen een intervisie methode. Het zichtbaar maken van onderstroom, zowel op individueel als op teamvlak is van enorme waarde in het teamgesprek. Daarnaast heb ik tijdens elke opleidingsdag intens mogen ervaren hoe diep sommige overtuigingen zich hebben geworteld in mijn eigen leven. Alles zonder oordeel, maar met de vraag: “is dit hoe ik het zelf zou willen?” Dat is vooral wat ik heb meegekregen, dit gaat echt over energetische overdracht en hoe je dat vangt.

 

Wat heeft deze opleiding je gebracht?

Talloze theorieën gaan ervan uit dat jouw gedrag, succes en falen voortkomt uit jouw ervaringen. Alles wat je hebt meegemaakt in jouw leven maakt hoe je nu bent: opvoeding, jeugd, familie, je omgeving en de vorming van jouw huidige gedrag daarbij.
Met deze basisopleiding heb ik een enorm scala aan nieuwe inzichten gekregen die het makkelijker maakt om patronen te herkennen en te bespreken.

 

Welke verschillen merk je bij jezelf en bij je omgeving voor en na de opleiding?

Al kort na de training merkte ik dat wanneer ik iets voel, ik al snel de vraag stel: “is dit gevoel van mijzelf of neem ik dit mee uit oude ervaringen?”
De spanning herkennen tussen mijn ingesleten patronen en wat ik zelf wil, maakt dat ik me onafhankelijker kan opstellen. Dit is niet alleen als coach, maar ook als mens, partner, vader of als teamlid. Het is dus niet alleen zakelijk, er werkt ook veel door in de privé omgeving.
Binnen het coach schap, sluit je je eigen gevoel natuurlijk uit.

 

Waarom zou je de Basisopleiding Systemisch Werk bij JBBX aanraden?

Deze Basisopleiding Systemisch werk bij JBBX kan ik aanraden door de rust en tijd die er wordt genomen om alle energie te ervaren. Door de enorme ervaring van onze trainer op zowel het bedrijfsmatige als op het persoonlijke vlak, blijven beide benen op de grond. Je leert niet alleen opnieuw voelen, maar ook herkennen hoe dat gevoel eruitziet bij anderen.

 

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Ben je nieuwsgierig naar deze balans of wil je ontdekken waarom je soms gedrag vertoont waarbij je jezelf eigenlijk niet fijn voelt, dan is deze opleiding zeker een aanrader. De inzichten die je er krijgt gun ik iedereen, zowel als coach professional of als ontwikkelend mens.

 


Marc heeft de Basisopleiding Systemisch Werk gevolgd bij JBBX en past de inzichten nog dagelijks toe in zijn werk. Wil je meer weten over deze opleiding? >> Hier lees je meer.

Of neem contact met ons op zodat we samen met jou kunnen kijken wat deze opleiding voor jou kan betekenen.