Impact bereiken, ook met online trainingen

Impact bereiken, ook met online trainingen

Bereiken we online hetzelfde als in onze vertrouwde fysieke ruimte bij JBBX?

Online leeromgeving trainingDat was één van de vragen die de trainers hadden : zij doen dit werk, omdat zij willen dat mensen er blijvend iets mee kunnen in hun werk en leven. Natuurlijk is er dit jaar meer dan ooit geëxperimenteerd met online training, maar gaat ons nieuwe digitale leerplatform echt het verschil maken?

Op 28 en 29 oktober was het zover, we gingen van start met een volledig online programma van de 12-daagse NLP opleiding Business en Leiderschap Practitioner.

Weken van voorbereiding

Wekenlang zijn we bezig geweest om het online leerplatform voor te bereiden op de komst van de cursisten. We hebben een digitale leeromgeving ontworpen en ingericht, video’s gemaakt, groepsoefeningen aangepast en voorbereid hoe we op de meest effectieve manier een sprankelende en interactieve training kunnen verzorgen.

En eindelijk was het zover. Toen de deuren van het digitale klaslokaal eindelijk open gingen was het voor de trainers ook best een beetje spannend. Een andere manier van training verzorgen, geen live ontmoeting maar via het beeldscherm. Hoe zouden de cursisten dat beleven? Kunnen we dezelfde kwaliteit leveren? Vinden de deelnemers het wel leuk en is het energiek en sprankelend genoeg?

Uit onze comfortzone

Onze trainers hebben met veel concentratie en aandacht gewerkt, heel veel plezier gehad en ook heel veel geleerd. Omdat zij ook behoorlijk uit hun comfort zone gingen, net als de deelnemers.
Juist daarom ook was het zo fijn om een aantal dagen later de evaluaties van de deelnemers op deze eerste 100% online Practitioner te lezen.

Gemiddelde waardering een 9!

De eerste twee dagen van deze online opleiding zijn gewaardeerd met een 9! De inhoud en het vakmanschap van de trainers werd met ‘uitstekend’ en ‘goed’ beoordeeld. Alleen de interactie met andere deelnemers en de persoonlijke aandacht scoorde variërend tussen ‘uitstekend’, ‘goed’ en ‘voldoende’.
Het is natuurlijk even wennen dat je met elkaar communiceert via het beeldscherm en niet fysiek rond het koffieapparaat kunt gaan staan om even een praatje te maken.

Dat neemt niet weg dat het erg gewaardeerd werd dat er oefeningen in groepjes werden gedaan, dat de trainers energiek en enthousiast waren en dat er genoeg interactie was tussen de trainers en de groep.
Daarnaast schreven deelnemers het volgende:
“De effort die erin gestoken is om een zo goed mogelijke online ervaring neer te zetten. Je merkte dat het voor iedereen wennen en aanpassen was maar aan de energie en de flexibiliteit van de trainers heeft het niet gelegen….Top inzet.”
“Er is ruimte en tijd voor elkaar en er was snel een goed gevoel in de groep”
“Mooie groep, mooie trainers, goede sfeer en resultaten”

Natuurlijk kregen we ook tips van de deelnemers die we bij de komende online trainingen kunnen toepassen. We gaan nog meer spelen met groepsgrootte in en na de oefeningen en we gaan het voorstellen en de start van de training aanscherpen. Belangrijk om Zoom ook al op de laptop geïnstalleerd te hebben.
Ook hebben we geleerd dat het belangrijk is om je mail en telefoon ook echt uit te zetten voor de concentratie, net zoals je dat tijdens een reguliere live trainingsdag zou doen.

Per saldo blij verrast

Al met al was het een goede ervaring, we hebben veel geleerd en we waren verbaasd dat er veel meer mogelijk is dan we van tevoren hadden bedacht.
Ook de deelnemers waren verrast, want dit schreven ze in hun evaluatie over het energieniveau en de betrokkenheid over de twee dagen:
* Zeer betrokken, veel energie, nu boost ervaren
* Neutraal, wel betrokken, maar energieniveau op peil houden is een uitdaging.
* Goed! Break-outs helpen daarbij. Knap geregeld!
* Goed, klein inpakmoment aan het einde van de ochtend van dag 2
* Ik was verbaasd dat ik gisteravond op de dansvloer nog zoveel energie had!
* Super energiek!

Natuurlijk missen we ook het persoonlijke live contact. Maar als we stoppen om online trainingen te vergelijken met live trainingen, dan zijn we per saldo blij verrast. Want er is meer mogelijk dan we van tevoren dachten.

Kantoorcoördinator JBBX