NLP Vooronderstelling 4: Er bestaat geen mislukking, alleen feedback

NLP Vooronderstelling 4: Er bestaat geen mislukking, alleen feedback

In deze blog reeks Succes verzekerd met de NLP vooronderstellingen delen we elke week één van de NLP vooronderstellingen. De NLP vooronderstellingen zijn basishoudingen/ principes waarmee je met een frisse of andere blik naar een situatie, probleem of vraagstuk in jouw werk of leven kan kijken. En wie weet wat voor inzicht en succes jou dat oplevert!

 

Succes verzekerd met de NLP vooronderstellingen

Welke bril zet jij op om naar de werkelijkheid te kijken?

De NLP vooronderstellingen zijn een soort brilletjes waardoor je anders naar de werkelijkheid kan kijken. Brilletjes waardoor je: meer begrip kan opbrengen voor de ‘waarheid’ van de ander, je jouw communicatie effectiever kan maken, je in mogelijkheden kan denken en je fouten maken als onderdeel van succes kan zien. Met de vooronderstellingen in je zak kun je in de communicatie zaken anders gaan zien en horen. Kortom, met een verruimde blik naar de wereld kijken. Ben jij er klaar voor om je blik te verruimen? Lees dan verder!

 

NLP Vooronderstelling 4: Er bestaat geen mislukking, alleen feedback

Fouten maken moet, maar we doen het niet graag

In het dagelijks leven wordt er op allerlei gebieden veel van ons verwacht. Dat je alle ballen hoog houdt, dat je scherp bent op het werk, dat je de beste vader of moeder of partner en vriend bent en ook nog even aan jezelf werkt en je verlangens en dromen waarmaakt. Eigenlijk is de verwachting (in elk geval stiekem van onszelf) dat we een soort supermens zijn. En in een poging om aan al die verwachtingen te voldoen is het helaas toch onvermijdelijk dat we fouten maken. Want zelfs superman maakt wel eens een foutje…..

Alleen, wij mensen houden niet zo van fouten maken….. Want, wanneer maakte jij onlangs nog een (best wel onhandige of stomme..) fout op je werk of in je privéleven? En hoe prettig vond je dat, dat je die fout maakte? Misschien dat je je ervoor schaamde en je fout zo snel mogelijk zo ongezien mogelijk probeerde te herstellen of weg te moffelen. Of misschien voelde je je wel ontzettend schuldig en vol berouw en deed je er meteen van alles aan om je fout ‘goed te maken’. Of probeer je jouw fout achteraf voor jezelf goed te praten, te rechtvaardigen, om je gevoel van falen en schuld voor jezelf af te zwakken…?
Hoe dan ook, waarschijnlijk was niet jouw allereerste reactie: ‘wauw, wat nuttig, interessant en enorm leerzaam is het dat ik deze fout gemaakt heb, wat ben ik blij dat ik dit heb meegemaakt…’. Onze angst voor afwijzing of afkeuring door de ander belemmert ons vaak om nieuwsgierig en open te kunnen leren van de fouten die we maken.

 

Fouten zijn een potentiële bron voor succes!

En toch is het behoorlijk interessant om de fouten die je maakt, te gaan beschouwen als een potentiële bron voor succes..! Waarom?
Het scheelt heel veel energie! Als je je fouten voor lief nemen, scheelt dat heel veel verspilling van energie! Want, je maakt ze toch wel, hoe hard je ook je best doet om ze niet te maken….. dus kun je er maar beter ‘vrede mee sluiten’, dat scheelt nogal wat energie 😊!

  • Fouten zijn relatief! Fouten zijn ‘slechts’ resultaten die niet voldaan hebben aan een bepaalde verwachting. Mogelijk hebben jij (of anderen) onrealistische ideeën over wat er van je verwacht wordt en/of wat je van jezelf verwacht. Of misschien heb je het idee dat fouten niet getolereerd worden terwijl je baas hier heel anders tegenaan kijkt. Een reality-check op jouw verwachtingen (onhandige aannames) kan enorm helpen om van een fout een interessant leermoment voor jezelf of de ander te maken.
  • Je bent veel succesvoller als je fouten maakt! Het is gebleken dat mensen sneller en effectiever leren en groeien van hun fouten dan van de dingen die ze goed doen. De meest beroemde mensen op aarde zijn zo groots geworden omdat ze niet bang waren om de falen. Sterker nog, deze super succesvolle en zeer invloedrijke mensen beschouwden ‘falen’ niet als ‘mislukken’ maar als belangrijke leermomenten waarvan ze juist beter konden worden. Het was voor velen van hen niet de vraag of ze zouden slagen in hun doelen maar ‘wanneer’.

 

Succesvol dankzij ‘mislukking’

Want denk je dat Thomas Edison het licht in één keer heeft uitgevonden? Wel nee, hij heeft wel 1.000 keer een gefaald experiment uitgevoerd voordat hij de gloeilamp had uitgevonden. En dat terwijl zijn docenten op school de conclusie hadden getrokken dat Edison ‘niet leerbaar’ was. En wat dacht je van Walt Disney waarvan ooit werd gezegd dat hij ‘gebrek aan verbeeldingskracht had’ en zo werd ontslagen bij zijn vroegere baan. En Opera Winfrey werd bij haar eerste baan als verslaggeefster ontslagen, omdat ze volgens haar werkgever ‘niet geschikt zou zijn’ voor de televisie. Ze groeide uit tot een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld en presenteerde lange tijd een van de meest succesvolle talkshows ter wereld.

En zo zijn er vele mensen in de geschiedenis aan te wijzen die ‘faalden’ voordat ze zeer succesvol werden. Juist door de tegenslagen die ze meemaakten en de lessen die ze hieruit trokken, konden ze steeds meer hun potentieel aanspreken en tot grotere hoogten klimmen.

 

Er bestaat geen mislukking alleen feedback

Dus, stel nou dat jij vanaf vandaag jouw ‘mislukkingen’ (wat vaker) zou kunnen beschouwen als een potentiële bron voor succes? Als een soort ‘pokon’ voor je brein! Zodat je werkelijk kan gaan vliegen! Hoeveel fouten wil jij dan vandaag gaan maken? Waar of in wat wil jij werkelijk vooruitgang boeken en waar maak je misschien te weinig fouten waardoor de groei of de voortgang stagneert?
Hoeveel energie zou je krijgen als je kunt lachen om je eigen stomme falen! En hoe onwijs lekker zou het zijn als je tot de ontdekking komt dat iets wat fout ging ‘gewoon’ een zeer onrealistische verwachting bleek te zijn, die helemaal niet bleek te kloppen met de werkelijkheid? En hoe fijn zal het zijn dat gevoelens van schuld en schaamte rondom jouw ‘falen’ verdwijnen omdat je iets wezenlijks blijkt te hebben geleerd, juist doordat het fout ging? Dus, heel veel plezier met het maken van fouten!

 

Van welke fout in jouw leven heb jij het meest geleerd?

Laat via een reactie op deze blog achter van welke fout jij het meest geleerd hebt. Wat zou je achteraf gezien toch zo weer aanpakken ook al ging het mis, omdat je weet dat het misschien wel een van de belangrijkste lessen in je leven bleek te zijn.

 


Eveline van der Horst is NLP trainer bij o.a. onze opleidingen NLP Leiderschap Visie en Communicatie, NLP Business & Leiderschap Practitioner en NLP Business & Leiderschap Master Practitioner. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar de pagina’s van de betreffende trainingen of stel je vraag aan Eveline (vermeld: mijn vraag aan Eveline is :).